FOTO: null

Škotska divlja mačka je među najijređim sisarima u Velikoj Britaniji i vrsta koja bi uskoro mogla da nestane sa lica planete Zemlje.

Neverovatno lijepe i nemilosredne kada je reč o promeni vremenskih uslova, škotske visoravni obuhvataju 32.000 km2 obale, jezera i planina. Iako deluju nepristupačno, naročito u zimskom periodu, za divlji svet životinja ovo je pravi raj. Međutim, čak i do ovih krajeva dospeo je loš uticaj čovjeka koji je ovu vrstu doveo do granice istrebljenja.

Škotska divlja mačka je jedna od najrijeđih životinja na svijetu a prema procjenama stručnjaka mogla bi da nestane sa lica zemlje u roku od dve godine. U Velikoj Britaniji ima samo još stotinak jedinki ove vrste koju još nazivaju i Brdski tigar.

Njih broj je nekada bio mnogo veći, ali je danak uzeo lov zbog krzna. T o je jedina preostala divlja mačka koja u uživa zaštitu zakona Velike Britanije. Najveća opasnost za njen nestanak, pored prekomjernog lova, je gubitak staništa, mješanje sa domaćim mačkama i pretnja od raznih bolesti.

Pogledajte i Ove životinje su najugroženija vrsta na svetu

U Škotskoj se trenutno sprovodi Program odgajanja i spasavanja te vrste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )