FOTO: pixabay

U jeku smo sezone prehlada i virusa i mnogi se žale da ih nešto stalno „lomi“. Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

Mnogi se pitaju da li je moguće izbjeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vrijeme izuzetno prija. "Lomljivo" tijelo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprijediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite minerale cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, sjemenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vježbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno "dobre bakterije". One su od presudne važnosti za kvalitet crijevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mliječni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos bijelog luka. Izbjegavajte alkohol. Da biste spriječili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razrijeđenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućstvu živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )