FOTO: glassrpske

Zanimljiva priča o farmi jelena lopatara, koja se nalazi u selu Konopljišta, na vrhu Ozrena.

 
Ova farma jedinstvena je u Republici Srpskoj.
 
Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vrijeme kada mijenjaju izgled, pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.
 
-Sada trenutno oni mijenjaju malo dlaku, kasnije će biti ljepši, dobiju tačkice neke kao crvenkaste. Rogovi im padaju, počeli su otpadati ove godine nešto ranije i onda do oktobra narastu ponovo - kaže Živko Blagojević, sa farme jelena na Ozrenu.
 
Na farmi je oko 40 jelena, košuta i lanadi o kojima brine Živko Blagojević iz ozrenskog sela Boljanić. Vlasnik farme Dragan Vasiljević prve jedinke jelena lopatara nabavio je prije desetak godina.
 
Pare se u jesen i za najdalje dva mjeseca stići će prinove . Prošle godine bilo ih je desetak.
 
- Bez obzira vi malom ne možete ni prići je ono nakon par sati ustaje, ali ga ne bi smjeli ni dirati jer ga majka ne bi prihvatila - dodaje Blagojević.
 
Veseli i razigrani su stanovnici farme u selu Konopljišta. Njihova ljepota i gracioznost privlače poglede ljudi koji ovdje dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega. I oni su se prilično navikli na ljude, ali na distanci.
 
U Sloveniji i Hrvatskoj farme jelena prava su atrakcija . Meso je skupo i cijenjeno u zapadnim zemljama. Ozrenska farma mogla bi imati značajno mjesto na turističkoj mapi, ali trenutno je samo skup hobi, prenosi RTRS.
 
- Služe naravno rogovi kao trofej. U zadnje vrijeme se nešto što se tiče rogova prodavalo kad se rade lusteri. I meso naravno jede se, samo nije puno prodavano zato što vjerovatno ovdje slabija platežna moć - nastavlja priču Živko Blagojević.
 
Farma je ograđena, ali prisustvo drugih divljih životinja na planini stalna je opasnost. Zato društvo prekrasnim jelenima prave šarplaninac i tornjak, pored kojih su jeleni sigurni i zaštićeni.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )