FOTO: null

Još ste kao malo dijete sanjali o tome da naučite jahati konja. Bili ste oduševljeni kaubojskim filmovima, Indijancima ili ste samo oduvijek voljeli konje. Željeli biste svoj san pretvoriti u stvarnost?

Istražili smo gdje u Semberiji možete ići u školu jahanja, ili bar na neko vrijeme upoznati ovu plemenitu životinju i doznati sve informacije koje do sada niste znali.

Ranč Tanasić je jedino pravo mjesto za sve koje na svježem vazduhu u prelijepom prirodnom ambijentu uz  obalu rijeke Drine žele naučiti jahati konje.

Škola jahanja na ranču Tanasić  radi od ove godine pod nadzorom iskusnog instruktora jahanja Srđana Čvrgića.

“Ljubav prema konjima imam od malih nogu, deda me je vodio da vidim konje po ergelama, svidjelo mi se i stvorila se ljubav, obuku sam vršio u Beogradu, na Beogradskom hipodrumu, i odlučio sa drugarom da svoje znanje prenesem i na druge ljude, jer kod nas nema škole jahanja”, kaže Srđan.

Škola jahanja Tanasić omogućava obuku za početnike, ali i pruža mogućnost obuke u ekstremnom jahanju.Za osnovnu obuku u savladavanju jahanja potrebno je minimum dvadeset časova u okviru svaki polaznik nauči osnovna znanja i vještine, a nakon toga dolazi usavršavanje jahanja. 

“Za jahanje nije bitan uzrast jahača, ali naravno da je bolje krenuti od malih nogu. Takođe, za jahanje nije bitna vrsta konja, da li je to lipicaner ili galoper, sasvim je svejedno, kvalitet i vještina naučnog jahanja ne zavisi od pasmine konja, nego od volje i želje onoga koji želi da nauči da jaše,” kaže instruktor jahanja Srđan Čvrgić.

Na ranču Tanasić se trenutno nalaze dva konja na kojima se vrši obuka,  riječ je pasmini Punokrvni engleski galoper, čija je osnovna upotreba u galopskom sportu ..

Konji na ranču imaju poseban tretman i njegu, počevši od timarenja, svakodnevnog kupanja do ishrane o kojoj se posebno vodi računa, naročito za kobilu Niveu koja je ždrebna i koja dobija posebne suplemente u ishrani.

“Konje ljeti kupamo svaki dan šamponom koji je isključivo namijenjen njima.Ako nije vrijeme za kupanje, svaki dan im se bar peru noge i čiste kopite”, kaže Srđan koji osim svog instruktorskog posla brine o konjima, njihovoj njezi i ishrani.

Dnevno pojedu po 5 kilograma zrnaste hrane i isto toliko sijena, osim toga vole mrkve, jabuke, a najveća poslastica im je kocka šećera.  

Školu jahanja trenutno pohađa 8 polaznika, koji kroz časove u trajanju od 45 minuta uče osnove jahačke vještine, a druženje sa konjima osim što jača tijelo i duh oplemenjuje dušu.

Nadamo se da će sve više biti onih koji su zainteresovanih za jahanje i da će  u Semberij ponovo zaživjeti konjički sport koji će konje vratiti na  hipodrom po kojem je nekada Bijeljina bila prepoznatljiva.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )