FOTO: undefined

Proizvođači jabuka i ove godine zbog prekomjernog uvoza i nezaštićenog domaćeg tržišta svoje proizvode veoma teško mogu da prodaju.

Kako je rekao za "Nezavisne" Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, stanje je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu te proizvođači i dalje kubure s tim kome će prodati svoje jabuke.
 
"I rod će ove godine zbog vremenskih prilika biti slabiji. Ove ljetne visoke temperature će učiniti da bude slabiji rod. Kada je u pitanju uvoz, možemo vidjeti da se u tržnim centrima, marketima i trgovinama mogu kupiti jabuke koje su uvozne", kazao je Dojčinović.
 
Prema njegovim riječima, u hladnjačama domaćih proizvođača još ima dosta neprodane jabuke te nema skoro nikakve zainteresovanosti za nju.
 
"Proizvođači su nezadovoljni i tražili smo i zaštitu države, prelevmane i još mnogo toga, međutim nemoćni smo da mi tu nešto promijenimo, a niko nema sluha za nas. I cijene jabuke izuzetno su niske, mi je prodamo po cijeni od 35 do 40 feninga, a vidite koliko one koštaju u marketima. Oni se ugrađuju po četiri puta na našim jabukama, a na kraju jedini proizvođač ne prođe dobro", objašnjava Dojčinović.
 
Slično priča i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, koji smatra da su proizvođači jabuke u BiH godinama nezaštićeni.
 
"Jabuke su u Tuzlanskom kantonu dobro rodile, ali problem je što nema organizovanog otkupa. Jedino ima za šljivu, a za jabuku nema. Politiku, izgleda, ne zanima što propada domaći proizvođač, a svi znamo da bez seljaka nema jake države", ističe Hasanović.
 
Naveo je da se uvozi jabuka sumnjivog kvaliteta te da se zna da je domaća proizvodnja pod kontrolom i da je najbolja.
 
"Najveći problem je prekomjerni uvoz jabuka. Na ovom polju se ne radi onoliko koliko se može. Država treba da ograniči kvotu uvoza da bi domaći poljoprivrednici imali gdje da plasiraju svoje proizvode. Takođe, nema nikakvog dodatnog poticaja za naše poljoprivrednike", naglasio je Hasanović.
 
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je ukupno 12.930.549 kilograma jabuke, ukupne vrijednosti 7.426.306 KM.
 
"Jabuke su ove godine došle iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Rusije i drugih zemalja", stoji u podacima UIO BiH.
 
U istom periodu ove godine iz BiH je na druga tržišta plasirano 3.439.509 kilograma, vrijednosti 5.232.010 KM.
 
"Ubjedljivo najviše jabuke otišlo je u Rusiju, pa zatim slijede Crna Gora, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hrvatska i druge zemlje", ističe se u ovim podacima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )