FOTO: null

U sudovima širom BiH na kraju prošle godine registrovana su ukupno 28.222 neriješena privredna predmeta, a u sudovima je za rješavanje jednog predmeta u prosjeku trebalo 657 dana.

Među privrednim predmetima, značajni su predmeti stečaja kojih je u sudovima na kraju 2014. godine bilo 784 što je blago smanjenje u odnosu na godinu ranije kada ih je registrovano 836.  Međutim, i u ovoj oblasti, iako se broj neriješenih predmeta smanjio, povećano je vrijeme trajanja predmeta, pa su tako u 2013. godini predmeti završavani u prosjeku nakon 972 dana, a lani nakon čak 1.041 dana.

Pokazala je to Analiza o efikasnosti rada sudova u BiH koju je izradila Jedinica za efikasnost pravosuđa, a u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa koji sprovodi BiH u saradnji sa međunarodnim donatorima.

Od ukupnog broja neriješenih privrednih predmeta, većina ili 23.285 ih je na prvostepenim sudovima. To je ipak za 6.923 predmeta manje nego godinu ranije kada je zabilježeno 30.208 neriješenih privrednih predmeta.

Najviše privrednih predmeta čeka na rješavanje u Opštinskom sudu u Sarajevu i to 9.543, te u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci gdje ih je kao neriješeno registrovano 6.126. Ove sudove slijede opštinski sudovi u Tuzli, Zenici, Bihaću i Mostaru, a gdje je pojedinačno, na kraju 2014, bilo više od po hiljadu neriješenih predmeta.

Rješavanje privrednih predmeta i dalje najduže traje u Osnovnom sudu u Banjaluci, i to 1.748 dana, ali je u ovom sudu zabilježen najveći napredak, odnosno rješavanje je brže za 880 dana u odnosu na 2013.

Za rješavanje jednog privrednog predmeta u Osnovnom sudu u Gradišci u prosjeku je trebalo 645 dana, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je predmet rješavan za 519 dana.

Povećanje u trajanju privrednih sporova registrovano je i u Osnovnom sudu u Brčkom gdje su predmeti završavani nakon 819 dana u prosjeku, dok je godinu ranije za to bio potrebno 556 dana.

Na rješavanje stečajnih predmeta najduže se čekalo u Opštinskom sudu u Tuzli i to 2.125 dana, te u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu 1.466 dana.


Lani je riješeno 659 predmeta stečajeva
.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da je smanjen broj neriješenih predmeta po svim vrstama predmeta, izuzev upravnih.

- Povećanje ažurnosti sudova pozitivno se odrazilo na dužinu trajanja postupka. Tako je trajanje rješavanja prvostepenih parničnih predmeta smanjeno za 94 dana ili 15 odsto, drugostepenih za 38 dana ili 13 odsto i prvostepenih krivičnih predmeta za 32 dana ili devet odsto. Važno je istaći i da je produktivnost rada sudija i stručnih saradnika porasla za sedam odsto u odnosu na 2013. godinu - rekao je Tegeltija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )