FOTO: pixabay.com

Šećer je jedan od onih sastojaka za koje svi znamo da treba da izbjegavamo u svakodnevnoj ishrani, ali činjenica je da je to vitalni izvor energije i neophodan je za naš opstanak. Naravno, nisu svi šećeri isti.

Fruktoza koja se nalazi u voću i povrću i laktoza u mliječnim proizvodima su prirodni šećeri o kojima ne treba da brinemo, jer su ove namirnice takođe vredni izvori vitamina, minerala i vlakana. Dodatni šećeri koji se često nalaze u prerađenoj hrani su oni koje bismo mogli da izbacimo iz naše ishrane.
 
Dodatni šećeri su sve što se dodaje hrani da bi imala slatki ukus, uključujući prirodne šećere poput meda i javorovog sirupa. Iako su možda zdraviji od konzumnog šećera, oni i dalje opterećuju tijelo viškom kalorija. Šećer se može sakriti pod desetinama različitih imena i uprkos vašim naporima da izaberete zdravu hranu, možda ćete na kraju konzumirati više šećera nego što mislite.
 
Kako možete znati da li jedete previše šećera?
Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljno voća i povrća i ne jedete uravnotežene obroke koji se sastoje od nemasnih proteina, zdravih masti i nerafinisanih ugljenih hidrata, vjerovatno ćete konzumirati mnogo šećera, a sav taj dodatni šećer može uticati na vas na više načina.
 
Znakovi koji mogu da ukažu na to da konzumirate previše šećera
 
Uvijek ste gladni
 
Ako unosite mnogo dodatnih kalorija kroz dodatne šećere, povećana glad je jedan od prvih znakova. Šećer je divan za nepce, ali ne zadovoljava i ne puni naše stomake. Bez proteina, vlakana i zdravih masti, koje nedostaju većini obrađenih grickalica i slatkih poslastica, tijelo brzo sagorjeva šećer, a glad se povećava. Pored toga, šećer može poremetiti hormone, kao što je leptin, koji inhibira glad.
 
Imate ekstremne promene raspoloženja
 
Ako se osjećate neraspoloženo ili razdražljivo, stres možda nije jedini razlog. To može biti znak da jedete previše šećera. Naučne studije sugerišu da konzumiranje dodatnog šećera može podstaći upalu, promjene raspoloženja, pa čak dovesti i do simptoma depresije. Obrok ili užina sa visokim sadržajem šećera bez proteina i masti brzo podiže šećer u krvi, nivoi energije opadaju i možete se ojsećati razdražljivo ili neraspoloženo, pišu Novosti.
Stalno se osjećate umorno i bez energije
Ako se ne osećate umorno iz nekog drugog očiglednog razloga, to može biti zbog količine šećera koju konzumirate. Šećer je veoma brz izvor energije, tako da bez obzira koliko konzumirate, u roku od 30 minuta ponovo ćete biti gladni, nećete imati energije ili ćete ponovo tražiti nešto za jelo. Velike fluktuacije šećera u krvi i insulina takođe mogu uzrokovati pad nivoa energije i uticati na ukupni nivo energije u tijelu.
 
Hrana koju jedete nije dovoljno slatka
 
Ako ste primjetili da hrana nema slatki ukus kao nekada, ili ako treba da dodate dodatni šećer u hranu da bi imala dobar ukus, to takođe može značiti da konzumirate previše šećera. Ako pokušate da napravite zdraviji izbor, recimo umjesto zaslađenog jogurta, konzumirajte običan jogurt, razlika će biti uočljivija.
 
Pojavljuju se akne i bore
 
Ako se borite sa aknama, možda bi bilo vredno pogledati koliko dodatnog šećera unosite. Kontrola glikemije igra važnu ulogu u zdravlju kože i akni. Na primjer, naučna studija sugeriše da insulinska rezistencija može uticati na razvoj akni, dok pojava bora takođe može biti još jedan znak da konzumirate previše šećera.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )