FOTO: InfoBijeljina

Koliko puta ste se prije vježbanja zapitali da li biste trebali nešto pojesti ili je bolje preskočiti obrok kako ne biste pokvarili učinak vježbanja?

Važno je organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima da bi mogao izdržati fizičku aktivnost, naročito ako je intenzivna, a važno je znati i šta se u našem tijelu događa dok vježbamo.
 
Uz neke razlike povezane sa starosnom dobi, vrstom treninga, intenzitetom treninga i opštom formom osobe, fizičko-motorička aktivnost pokreće u našem tijelu mnoštvo promjena: srce brže kuca, disanje se ubrzava, krv brže dotiče u mišiće, mišići troše više kiseonika i nutrijenata, zglobovi su aktivirani, štitna žlijezda, nadbubrežna žlijezda, gušterača, hipotalamus i mnoge druge endokrine žlijezde rade brže kako bi održale odgovarajuću ravnotežu u tijelu.
 
Sve te aktivnosti troše energiju i zahtijevaju nutrijente te sve one iscrpljuju naš organizam. Da bi fizička aktivnost donijela potrebe i poboljšanja kojima težimo treba je podržati, odnosno ispratiti odgovarajućom ishranom.
 
Prije treninga se može jesti, čak to može biti od koristi, ali se treba zadržati na nekom manjem zalogaju. Zalogaj prije treninga imaće važnu ulogu u cijelom planiranju ishrane. Naime, taj će vam maleni, ali važan obrok omogućiti da dobro podnesete trening i, što je najvažnije, da mišići i imunološki sistem izbjegnu posledice napornog treninga. Obrok prije vježbanja trebao bi biti lako probavljiv, ne bi smio biti previše zaslađen i trebao bi sadržati dovoljno aminokiselina.
 
Nutricionisti predlažu jogurt od obranog mlijeka, žitarice i šumsko voće.
 
Šta jesti nakon treninga?

Nakon treninga mišići će biti „gladni” i glavni cilj vam treba biti dati im odgovarajuću hranu nezavisno o tome je li cilj vašeg vježbanja mršavljenje ili izgradnja mišićne mase.
 
Morate konzumirati odgovarajuću količinu proteina, ugljenihidrata i esencijalnih masnih kiselina te jednostavnih šećera. Nutricionisti tako nakon vježbanja predlažu: sušenu govedinua, bijelo meso ili nemasnu ribu, suvo voće i masne sjemenke i raženi hljeb ili integralne pločice od riže ili kukuruza, piše Živim.hr.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )