FOTO: null

Predstavnici partija Saveza za promjene nisu se sastali mjesecima, a kako stvari stoje pitanje je da li će se lideri opozicije pogledati u oči i u narednom periodu.

Da nešto ne štima u Savezu za promjene pokazuje i to da se u proteklom periodu lider SDS, Vukota Govedarica sastao samo sa prvim čovjekom PDP, Branislavom Borenovićem, dok su drugi predsjednici partija ostavljeni po strani.

Zbog toga se u javnosti već uveliko spekuliše da je došlo do razlaza između pojedinih lidera opozicije.

Izvori EuroBlica kažu da su članice Saveza do sada trebalo da analiziraju odnose partija na terenu i da dogovore strategiju za preuzimanje vlasti 2018. godine.

Predsjednik NDP, Dragan Čavić kaže da njegova stranka insistira na sastanku sa partnerima, ali da od njih nema odgovora kada će sjesti za isti sto kako bi rasčistili sve odnose nakon lokalnih izbora.

– Ukoliko ubrzo ne utvrdimo način našeg djelovanja, SzP će ostati mrtvo slovo na papiru. Nas okuplja Milorad Dodik jer samo reagujemo na njegove izjave, a naše akcije nigdje nema. Ako ćemo postati Savez za reagovanje, a ne Savez za akciju, onda nema smisla da postojimo – kaže Čavić.

Dodaje da djelovanje SzP nije dovoljno samo u Narodnoj skupštini RS, jer u naredne dvije godine moraju da pokažu da su ozbiljna alternativa vlasti i da imaju ljude koji to mogu da iznesu.

– Tražim sastanak kako bi imali čiste odnose i to je potrebno riješiti što prije, jer nemam namjeru biti nekome advokat ili samo predstavnik SzP kao što sam bio do sada. Ne mogu više ni da učestvujem u cviljenju i reagovanju na Dodika, koji je politička prošlost i kojeg treba ignorisati. Mi moramo imati svoje politike i da znamo da li SzP postoji samo na nivou BiH, kao i koji nam je put za budućnost – poručuje Čavić.

S druge strane, u SDS uvjeravaju da sve dobro funkcioniše i da na nedavnom skupu Predsjedništva SzP nije dogovoren samo stav povodom Dodikove izjave o „crnoj knjizi“, već i o radu opozicije.

-Na terenu u većom broju opština je dobra saradnja partija. Lideri su u stalnom kontaktu, te će se u narednom periodu sastati kako bi definisali novu politiku djelovanja – poručuju u SDS-u.

Do izjave prvog čovjeka najveće opozicione stranke Vukote Govedarice nismo mogli da dođemo, jer je u posljednjih nekoliko dana nedostupan i ne odgovara na pozive. Očigledno je i on zauzeo stav kao i njegov prethodnik Mladen Bosić koji je bježao od novinara.

Borenović optimista

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da će u narednim danima doći do sastanka lidera SzP i ističe da su se predsjednici partija od lokalnih izbora sastajali, ali da javnost o tome nije bila upoznata.

On navodi i da se opozicionari redovno dogovaraju o načinu djelovanja u Narodnoj skupštini RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )