FOTO: null

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske saopštio je danas da su netačne informacije u medijima da Fond ne priznaje beneficirani staž prilikom ostvarivanja prava na penziju, navodeći da objavljivanje takvih informacija dovodi do de

"Potpuno su netačni navodi medija da se policajcima sa navršenih 40 godina penzijskog staža ne računa beneficirani staž i da ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju sve dok ne navrše 65 godina života", navodi se u saopštenju. 

Iz Fonda ukazuju na to da se dezinformacije naročito odnose na pripadnike bezbjednosnih struktura kao što su MUP, Granična policija, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Oružane snage BiH. 

Iz Fonda naglašavaju i da su netačne tvrdnje da osiguranici zaposleni prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH sa 40 godina penzijskog staža ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju jer nemaju navršenih 65 godina života. 

"Svi osiguranici, pa i oni koji su zaposleni prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, sa navršenih 40 godina penzijskog staža do kraja ove godine mogu ostvariti pravo na starosnu penziju sa navršenih 56 godina i osam mjeseci", navodi se u saopštenju. 

Istaknuto je i da osiguranici koji u navršenih 40 godina penzijskog staža imaju 10 i više godina beneficiranog staža, pravo na starosnu penziju mogu do kraja ove godine ostvariti sa navršenih 55 godina starosti. 

Iz Fonda podsjećaju da, u skladu sa Zakonom o PIO, status osiguranika ima svako uredno prijavljeno lice na osiguranje u Poreskoj upravi po osnovu radnog odnosa ili dobrovoljnog osiguranja, bez obzira na pol, rasu, stručnu spremu ili nacionalnost. 

"Prava iz oblasti socijalnog osiguranja prema Dejtonskom ustavu BiH u isključivoj su nadležnosti entiteta", podsjećaju iz penzijskog fonda Republike Srpske i navode da je zakonom propisano da osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju u 2015. godini sa navršenih 56 godina i osam mjeseci. 

U 2016. godini to pravo se stiče sa navršenih 57 godina, s obzirom na to da se starosna granica povećava svake godine za četiri mjeseca sve do 2025. godine, kada je propisano da osiguranik sa 40 godina penzijskog staža mora imati navršenih 60 godina. 

U saopštenju se ukazuje na to da se svaki osiguranik, radi pravovremenog i tačnog informisanja u vezi sa ostvarivanjem prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, može obratiti u nadležnu poslovnicu ili filijalu Fonda PIO Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )