FOTO: null

Srpski pisac Vladimir Arsenijević održao je danas javni čas o srpskoj književnosti učenicima Gimnazije "Filip Višnjić" u Bijeljini na kojem je ukazao na potrebu obrazovanja samosvjesnih pojedinaca.

"Trebalo bi uživati u činjenici da živimo u svetu koji je šaren, interesantan, jako zabavan i koji se do te mere `smanjio` da mi možemo da ga osetimo kao celovitog, što ranije generacije nisu mogle jer nisu videle dalje od stotinjak kilometara od svoje kuće", rekao je Arsenijević. 

Najmlađi dobitnik Ninove nagrade i jedan od najprevođenijih pisaca svoje generacije poručio je bijeljinskim učenicima da žive relaksirano i u prijateljskom odnosu prema svijetu, sa svim njegovim čudima i različitostima koje danas nudi. 

"Pitanje boje kože, seksualnog opredelenja ili političkog mišljenja, sve je u redu ako ne ugrožava druge, jer čovek uvek ima izbor i svako od nas formira sopstveni sistem vrednosti. To je nešto što nijedna država na svetu više ne može toliko da kontroliše, a kamoli da uguši", ocijenio je Arsenijević odgovarajući na brojna učenička pitanja. 

U gotovo dvočasovnom druženju sa srpskim piscem bijeljinski gimnazijalci su postavljali pitanja o problemima mladih u obrazovanju i zapošljavanju, o srpskom jeziku i internetu, ali i političkim temama i pitanjima različitih prava i sloboda danas. 

U razgovoru sa novinarima, Arsenijević je rekao da piše novu knjigu "Sentimentalna putovanja" koja govori veliku, neispričanu priču o 300 ljudi koji su bili u logorima za srpske oficire na sjeveru Italije iz kojeg su 1943. godine bježali preko Alpa u Švajcarsku. 

On kaže da Srbija i danas ima književnu publiku za ponos. 

"Vrhove lista prodaje u velikoj meri zauzimaju zvedne i zvezdice, neka poluknjiževnost koja se i ne trudi da bude književnost, ali i dalje imamo jako dobre pisce i jako dobru publiku, što se potvrđuje na mnogim mestima i na razne načine", rekao je Arsenijević. 

On je kao dokaz očuvanog interesovanja za knjigu, čitanje i književnost naveo popularnost i uspjehe Sajma knjiga u Beogradu, kao i svoj Festival "Krokodil", književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, za koji kaže da svake godine okupi publiku od hiljadu ljubitelja pisane riječi. 

Profesor Srpskog jezika i književnosti u bijeljinskoj Gimnaziji Karmela Rakić zahvalila je Arsenijeviću što je đacima približio srpsku književnost koja je, kako je rekla, živa, aktuelna i veoma zanimljiva. 

"Đaci ne znaju ništa o savremenoj srpskoj književnosti i književnosti koja nije u programu lektire, a to je prilično prevaziđeno i zastarjelo u odnosu na petnaestogodišnjake koji su se danas družili sa piscem", ocijenila je Rakićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )