FOTO: srpskainfo.com

Bijeljinka Jasna Pazarac jedna je od rijetkih mladih osoba iz BiH koja je proputovala skoro cijeli svijet.

Ona je, zahvaljujući svom pozivu turizmologa i avanturističkom duhu, proputovala brojne zemlje u Africi, Aziji, Americi i Evropi. Običaji, tradicija, kultura i nacionalna kuhinja naroda iz cijelog svijeta, koje je upoznala na svom životnom putu, obogatili su njen duh.

U svijet putovanja Jasnu su, kaže, uveli roditelji s kojima je obišla nekoliko evropskih zemalja. Možda su upravo uspomene sa tih putovanja odredile i njen životni poziv da postane turizmolog.

Iako je njeno stalno odredište tokom ljetnjih mjeseci Grčka, ostalo slobodno i radno vrijeme provodi obilazeći i upoznavajući i druge zemlje.

Za azijski kontinent kaže da je poseban, kao i zemlje koje je posjetila, ali i tamošnje stanovništvo.

– Izdvojila bih Indiju, jer nisu tačne predrasude da je to prljava i drugačija zemlja. Narod je siromašan i to se vidi na svakom koraku, ali srećan. Svi su spremni da vam pomognu i da pritom ništa ne očekuju zauzvrat. Boravak u toj zemlji promijenio je neke moje poglede na život. Tajland je sve komercijalnija destinacija, a ništa manje nije divan i Bali, čiji je narod poseban. Ipak bih izdvojila Kambodžu po ljepoti ljudi, dok je Malezija bogata zemlja. Što se tiče Singapura, tamo su ozbiljni kapitali i investicije. Volim njihovu hranu, začine – kaže Jasna.

Posljednjih mjeseci bila je angažovana kao vodič za Meksiko i Kubu. Kaže da su to zemlje bogate istorije, duha, veoma privlačne i egzotične za sve sa ovih prostora.

– Malo je poznato da ove zemlje imaju veliki broj spomenika. Meksiko ima i piramide, recimo Čičenica, koja je pod zaštitom Uneska i jedan od najposjećenijih spomenika koje ne treba zaobići, Tulum i Kobu, u kojima još traju istraživanja. Obala, more i okeani raj su za turiste ukoliko ste u bezbjednoj zoni. Kuba u smislu društvenog uređenja je potpuno drugačija, treba je doživjeti u duhu lokalnog stanovništva, ljudi koji su veoma siromašni ali uvijek spremni na ples i igru. Te boje nikada ne možete zaboraviti – kaže Jasna.

Obilazeći Evropu, najveći utisak na nju su ostavile Španija, Portugalija i Grčka.

Raditi posao koji voliš san je svakog čovjeka, a biti turistički vodič jedan je izuzetan poziv, u kojem, prema riječima Jasne Pazarac, možete ostaviti veliki i lični pečat.

– Ako želite da budete uspješni u ovom poslu morate znati strane jezike. Tečno govorim engleski i grčki, a snalazim se sa španskim, italijanskim i njemačkim. Morate znati istoriju zemlje kako biste je na najbolji način predstavili posjetiocima. Morate znati i one praktične podatke poput marketa, apoteke, mjenjačnice novca. Ali kad se voli taj poziv ništa nije teško – kaže Jasna.

Semberija ima šta ponuditi

Ova mlada djevojka ističe da Semberija i grad Bijeljina imaju mnogo toga za ponuditi.

– Potrebno je da na naše prirodno i kulturno-istorijsko bogatstvo predstavimo na pravi način. Tako bi privukli turiste u ovaj kraj, a sigurno imamo šta za pokazati – kaže Jasna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )