FOTO: null

Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej rekao je danas da su jasenovački novomučenici jednako vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno.

"Mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti", rekao je patrijarh Vartolomej, otvarajući u Zagrebu simpozijum o Holokaustu.

On je pozvao na priznavanje svake nevine žrtve, bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost, na pol i rasu.

"Tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih", dodao je patrijarh Vartolomej.

Episkop slavonski Jovan rekao je da je patrijah Vartolomej "u pravom smislu anđeo mira" i "podsticaj za gradnju mostova mira", istakavši da je prvi put u istoriji vaseljenski patrijarh stigao na ove prostore i prvi put u Hrvatsku.

Prepoznavanje bratstva bio je zajednički imenilac govora održanih na simpozijumu na kojem je o problemu holokausta govorio Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", prenosi HRT.

Govoreći o tome zašto je važno procesuirati zločine, on je naveo da je nakon Drugog svjetskog rata iskovana sintagma "nikad više", ali da su se zločini nizali od Bijafre, preko Kambodže do Ruande.

Zurof je izrazio uvjerenje da procesuiranje zločini služi da se zadovolji pravda, ali i da se spriječi njihovo ponavljanje.

"Davanje pravde žrtvama služi da pobijedi istina i tek tada nastupa mir", rekao je Zurof.

Na konferenciji su govorili mnogi istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz BiH, Srbije, Poljske, Rusije, Rumunije, Hrvatske i Izraela.

Sutra će vaseljenski patrijarh Vartolomej i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu povodom obilježavanja 75 godina od stradanja svetih mučenika jasenovačkih.

Patrijarh Vartolomej sutra će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da se dalekosežnost posjete patrijarha Vartolomeja ne može procijeniti, ali da je on čovjek dijaloga i da je u Hrvatsku došao da bi podstakao dijalog.

"Došao je da nas ohrabri da ne zaboravimo odgovornost prema ljudima koji su stradali u vremenima zločina, a Jasenovac je nesumnjivo jedan od najvećih zločina počinjenih ne samo u 20. vijeku", rekao je Pupovac koji je prisustvovao simpozijumu.

Prema njegovim riječima, Jasenovac je i povod za uzdizanje prema "uzajamnom praštanju i uzajamnom poštivanju i obnovi povjerenja".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )