FOTO: null

Tragedija logora Jasenovac nikad ne smije biti zaboravljena, poručeno je danas u Donjoj Gradini, gdje je obilježeno 70 godina od proboja logoraša koji su se pokušali spasiti, te istaknuto da mlade generacije treba učiti miru i praštanju.

Preživjeli logoraši okupili su se danas, kako kažu, da još jednom ispričaju teške doživljaje iz ovog i sličnih logora, u kojima su živote izgubile stotine hiljada nevinih ljudi, među kojima je bilo mnogo djece.

Jedna od njih je Dobrila Kukolj, koja je u tom logoru izgubila 23 člana porodice, među kojima su i otac i tri strica. Sjeća se, kada su ih čamcem preko Save vodili u Jasenovac, da je njena tetka Marija predložila majci da djecu bace u vodu, da im na taj način skrate muke.

Pero Rodić, iz sela Vrekinja, kod Kozarske Dubice, imao je četiri i po godine kad su ga odveli u logor. U koloni su, kaže, hodali deset dana gladni, žedni i bosi dok su ih vodili u logor.

"Sjećam se jedne djevojčice koja je od gladi potrčala da uzme jabuku koja je spala sa drveta. Ustaša ju je povukao za kosu i zaklao. Ja sam pošao za njom, a majka me zgrabila i povukla sebi. Ustaša me okrzao kundakom puške po glavi, i danas imam ožiljak. Brat mi je stavio krpu u usta da ne jaučem. To me spasilo da i mene ne ubiju", rekao je Rodić.

Na samom početku današnje manifestacije vijence su položili Milorad Dodik, predsjednik RS, i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

Vučić i Dodik su u prigodnim govorima poručili da tragedija logora Jasenovac nikad ne smije biti zaboravljena.

Vučić je poručio da je Jasenovac srpski Jad Vašem i mjesto njegovog najvećeg stradanja. Rekao je da ne želi da govori o brojevima žrtava, ali je napomenuo da će mnoge žrtve ostati zauvijek zaboravljene, jer za njima nije ostalo nikakvog materijalnog traga. Naglasio je i da je obaveza pripadnika svih naroda iz kojih potiču žrtve, kao i onog na čijoj teritoriji je uspostavljen logor, da "pamte i da uče svoje mlade usađujući u njih ljubav, praštanje, nezaborav i međusobno razumevanje".

Dodao je i da je sukobe devedesetih nemoguće razumjeti bez shvatanja riječi Jasenovac i kolektivnog straha od konačnog istrebljenja, a Srbe je pozvao na praštanje, ma koliko teško to bilo.

"Jasenovac mora da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja, učenja, suočavanja s prošlošću, molitve i praštanja", rekao je Vučić, naglasivši da Srbi "mogu da budu veliki narod, a da za to ne trebaju nove teritorije i promena granica", poručujući da Srbija poštuje i BiH i Hrvatsku i da ne želi ratove.

Dodik je rekao da razmjeri zločina koji su se desili u Jasenovca nisu viđeni na ovim prostorima ni prije ni poslije, dodavši da fašistička NDH nije prezala ni da ubije 20.000 djece u ime svoje zločinačke ideologije. Dodao je i da buduće generacije nikada ne smiju da prestanu da se bore za slobodu, koja, u današnjem kontekstu, znači borba za nacionalna obilježja, jezik i nacionalne svetinje.

On je rekao da su i RS i Srbija na to mjesto stradanja došli uz poruku mira, bez želje za osvetom prema bilo kome, poručivši da su Jasenovac i Donja Gradina mjesto velike tuge, plača i jauka žrtava.

"Njihov bol je u našim srcima i dušama i sjećanje na njih nikad neće nestati. I ovu godišnjicu obilježavamo dostojanstveno", rekao je Dodik.

Rekao je da su Srbi najveći stradalnici i prošlog i ovog rata, raspadom bivše Jugoslavije te je najavio da će Srbija i RS zajedno snimiti film o Jasenovcu kako bi se sačuvali sjećanje i istina.

Čast da se prvi obrati okupljenim zvanicama dobio je Haim Bivas, gradonačelnik izraelskog grada Modine, koji je poručio da je obaveza svih da pamte ovaj zločin, uz napomenu da postojanje Izraela i RS garantuje da se on više neće ponoviti.

Prije akademije, vijence su položili i udruženja žrtava, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, delegacije Vlade RS, Vijeća naroda RS, Parlamentarne skupštine BiH te brojni ambasadori, među kojima su i Morin Kormak, ambasadorka SAD, Peter Ivancov, ruski ambasador, Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije, Kristijan Helbah, ambasador Njemačke, Džonatan Mur, ambasador OEBS-a, izaslanik predsjednika Srbije i delegacija Skupštine Srbije i mnogi drugi.


Pošta žrtvama

Narod SAD je uz žrtve i njihove porodice, izjavila je Morin Kormak, ambasadorka SAD, na komemoraciji 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac.

"Važno je da svi na cijelom svijetu prepoznamo značaj tih strašnih događaja i odamo poštu žrtvama. Željela bih da pohvalim nastup hora koji je na predivan način podsjetio na 70-godišnjicu. Moje srce je puno za žrtve ove strašne tragedije i njihove porodice. Sa njima su i misli naroda SAD. Mislim da ovdje nije bilo mjesta za politiku", izjavila je Kormakova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )