FOTO: null

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava posjetio je danas Poljoprivredno dobro “Semberija” u Bijeljini gdje ga je direktor preduzeća Stevan Trivković upoznao o planovima razvoja i mogućnostima saradnje u oblasti agrara.

Trivković, koji je bio stipendista Vlade Japana, očekuje da bi ovakvi kontakti mogli otvoriti pristup sredstvima i ulaganjima koja su neophodna za razvoj Poljoprivrednog dobra nakon štete pretrpljene u katastrofalnoj poplavi 2014. godine. 

On je podsjetio da je Japan značajan donator u BiH u agrarnom sektoru, te je napomenuo da je "Semberija" uputila zahtjev i Ambasadi Francuske u BiH od koje očekuju pomoć u vezi sa planiranim formiranjem repro-centra u preduzeću. 

Trivković je napomenuo da Poljoprivredno dobro zapošljava 160 radnika, da posluje stabilno, servisira sve poslovne obaveze, da su povećali obim proizvodnje i uz dobru i rodnu godinu očekuju i dobre rezultate. 

On je podsjetio da je ulaganjem Vlade Republike Srpske od 4,5 miliona KM iz sredstava Svjetske banke 2014. godine izgrađena mreža navodnjavanja na 622 hektara, a da je kreditnim sredstvima od 1,5 miliona KM izgrađena savremena farma. 

Menadžment Poljoprivrednog dobra, dodao je Trivković, ima brojne ideje i planove razvoja za budućnost. 

Ambasador Ogava je nakon posjete Poljoprivrednom dobru "Semberija" u Bijeljini rekao novinarima da Vlada Japana donatorskim sredstvima sada podržava programe za podršku projekata manje vrijednosti, jer je BiH već dostigla određen nivo ekonomskog razvoja. 

Prema njegovim riječima, Vlada Japana može da obezbijedi povoljne zajmove ili tehničku pomoć kroz plaćanje stručnog usavršavanja, a od kraja rata do danas finansirala je više od 700 stručnih obuka u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, upravljanja i prevencije katastrofa i administracije. 

Japanski ambasador danas i sutra boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Bijeljini povodom primopredaje tri projekta u gradu koje je finansirala Vlada Japana. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )