FOTO: null

Turska će donirati Gradu Bijeljina 4,7 miliona KM za uređenje korita rijeke Janje. Ovom donacijom će se kompletirati potrebna sredstva, u iznosu od oko 15 miliona KM, da bi ovaj projekat bio u potpunosti realizovan.

Protokol o saradnji na realizaciji Projekta uređenja korita rijeke Janje, kojim se regulišu obaveze Grada Bijeljine i donatora, potpisali su danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnik Turske agencije za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA) prof.dr Birol Četin. 

Ovo je vrlo značajan projekat za čitavu Semberiju, jer će se na ovaj način zaštiti od poplava koje prijete od rijeka Janje i Drine. Gradska uprava uložila je oko dva miliona KM za izradu glavnog projekta i eksproprijaciju zemljišta, u priobalju rijeke Janje. u dužini od osam kilometara. 

- Prva faza će obuhvatiti radove na ušću rijeke Janje u Drinu, druga faza je do centra Janje, treća faza je dužine 870 metara, a dio oko Modrana i Novog naselja Janja radiće se sredstvima IPA fondova. Projekat je u potpunosti završen i još je potrebno da se za dvije faze izdaju građevinske dozvole, da bi čitava dokumentacija bila kompletna - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Projekat uređenja korita rijeke Janje je početak aktivnosti na zaštiti od plavljenja rijeke Drine i dio je sistema za zaštitu od poplava, koji će biti rađen od ušća rijeke Janje, do ušća rijeke Drine u Savu, dužine oko 40 kilometara. 

- I za ovaj projekat obezbijeđena su sredstva iz kredita Svjetske banke, tako da će na ovaj način Semberija biti u potpunosti zaštićena od poplava. Sredstvima koje je izdvojila Gradska uprava biće izgrađena dva mosta u Janji, izmjestili smo četiri porodice i kupili im nove kuće. LJudi Janje su imali razumijevanja i ustupali su dvorišta, da bi projekat mogao biti realizovan kako je planirano. Od Fonda solidarnosti smo dobili milion KM, a drugi milion smo obezbijedili u gradskom budžetu - naveo je Mićić.

Predstavnik Turske agencije za saradnju i razvoj  u BiH (TIKA) prof.dr Birol Četin zahvalio se gradonačelniku, jer je ovoj organizaciji pružio priliku da učestvuju u ovako značajnom projektu. 

- Mi smo i tokom poplava  pružali pomoć Semberiji, a nadamo se da se takve nepogode više neće ponoviti. Takođe, Bijeljina može računati uvijek na našu pomoć. Projekat uređenja korita rijeke Janje je izuzetna investicija, koju su gradonačelnik i njegovi saradnici odlično razradili. Čekamo da izađemo na tender i da počnemo sa  radovima - naveo je Četin.

Predsjednik Mjesne zajednice Janja Mustafa Gradaščević zahvalio se gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću, jer je problem uređenja korita Janje određen za jednu od prioritetnih investicija u Semberiji. 

- Današnje potpisivanje je potvrda da će ovaj projekat biti realizovan. Od ovog projekta imaće korist čitava Janja, ali i ostatak Semberije, jer su svi stanovnici i Stare i Nove Janje bili direktno ugroženi poplavama - istakao je Gradščević.

Mještanin Janje Slavko Novaković istakao je da je ovaj projekat vrlo značajan za Janju.

- Oko 4.000 domaćinstava bilo je skroz poplavljeno tokom poplava, štete su bile ogromne. Hvala gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću, koji je uspostavio kontakt sa Ambasadom Turske i direktoru 

Turske agencije za saradnju i koordinaciju u BiH koja je vrlo brzo odreagovala i krenula sa realizacijom ovog projekta. Ovaj projekat će potpuno promijeniti lice Janje, jer osim uređenja korita rijeke Janje, projekat podrazumijeva i izgradnju biciklističkih i pješačkih staza - istakao je Novaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )