FOTO: null

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske u narednom periodu sačiniće kompletan izvještaj o prošlogodišnjim majskim poplavama u Srpskoj, koji će zatim biti proslijeđen na razmatranje parlamentu Srpske, izjavila je predsjednik ovog odbora Jasna Luki

Nakon sjednice Anketnog odbora u vidu javnog saslušanja o temi "Utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi sa poplavama u maju 2014. godine", Lukićeva je rekla novinarima da je cilj izvještaja preduzimanje odgovarajućih mjera za što efikasniji sistem zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Lukićeva je navela da je na sjednici Anketnog odbora najveći akcenat bio na infrastrukturnim projektima koji su rađeni ili koji su još u toku.

"Program oporavka od poplava kojeg je donijela Vlada Republike Srpske poslije prošlogodišnjih majskih poplava dao je odlične rezultate, iako je bilo zastoja ranije od 2010. do 2014. godine", rekla je Lukićeva.

Ona je naglasila da je star sistem zaštite od poplava, odvodnih kanala i nasipa, te da u ovu oblast nije ulagano 20 godina.

Lukićeva je rekla da su na sjednici Anketnog odbora saslušani predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, "Voda Srpske", Republičke uprave Civilne zaštite, Hidrometereološkog zavoda, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, načelnik opštine Šamac Savo Minić, kao i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Ona je pojasnila da ovo nije bilo saslušanje u smislu utvrđivanja nečije odgovornosti, već da se od svih institucija i organizacija dobiju preporuke i prijedlozi mjera kako bi bio sačinjen izvještaj Anketnog odbora.

Raniji direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić smatra da ovo preduzeće nije napravilo ni najmanji propust kada je riječ o aktivnostima prije i za vrijeme prošlogodišnjih poplava, kao ni kod sprovođenja mjera i aktivnosti koje je naložila Vlada Republike Srpske i Štab za vanredne situacije.

Anđelić je rekao novinarima da su "Vode Srpske" prije poplava sprovele javnu proceduru prema Zakonu o javnim nabavkama i odabrale izvođače radova, odnosno firme koje su vršile odbranu od poplava za sva poplavna područja u Republici Srpskoj.

On je rekao da su nakon poplava aktivnosti "Voda Srpske" bile usmjerene na redovno održavanje vodoprivrednih objekata, sprovođenje Programa hitnih mjera zaštite od poplava kojeg je Vlada Republike Srpske donijela poslije poplava 2010. godine, te sprovođenje naredbi Štaba Vlade za hitne intervencije koje se odnose na saniranje posljedica prošlogodišnjih majskih poplava.

Anđelić je podsjetio da su naredbama Štaba dobili oko 70 mjera ili projekata za provođenje na području 16 opština i gradova Republike Srpske, ukupne vrijednosti oko 15 miliona KM, od čega je većina već završena.

On je naveo da je jedan broj projekata u fazi realizacije, a finansiraju se iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Kada je riječ o Programu hitnih mjera zaštite od poplava, Anđelić je rekao da je do sada sprovedena procedura ili sklopljeno 25 ugovora sa 45 projekata ukupne vrijednosti oko 23 miliona evra.

On je rekao da je danas otvoren tender za uređenje korita rijeke Drinjače u Javnoj ustanovi "Vode Srpske" u Bijeljini, a raspisan je i tender za rekonstrukciju crpnih stanica.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić smatra da bi trebalo izvući pouke iz grešaka koje su ljudi pravili, prije svega na zaštiti od prošlogodišnjih poplava.

On je rekao novinarima da je Civilna zaštita Bijeljine spremno dočekala poplave, ističući da rad JU "Vode Srpske" najbolje pokazuje činjenica da su se sve rijeke bile izlile u Semberiji.

Mićić je rekao da je u narednom periodu, osim nasipa na rijeci Savi, u Semberiji neophodno završiti nasip kod mjesta Novi, Drinski nasip, regulaciju rijeke Janje i obodnog Majevičkog kanala, što može spasiti Semberiju od eventualnih poplava u narednih 50 godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )