FOTO: null

Voćari u RS umjesto dobre zarade koju su očekivali nakon dogovora sa sarajevskom firmom "Klas", koja je trebalo da otkupi 6.000 tona jabuke, ovo voće daju u bescijenje, po četiri puta nižoj cijeni.

Rekao je ovo u petak predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović naglasivši da više od 200 voćara, koji su potpisali ugovore koje im je "Klas" ponudio, prodaju jabuku pošto-poto samo da ne gledaju kako propada.

- Umjesto dogovorenih 0,45 KM, jabuku daju po 0,10 maraka za industrijsku preradu samo da ne gledaju kako propada - dodao je Dojčinović.

On je naglasio da je voćare privukla izuzetno dobra cijena koju je "Klas" ponudio, ali da su prije sklapanja dogovora ipak trebali da se konsultuju sa Udruženjem, a ne da potpisuju na svoju ruku.

- Ovo će nam svima biti opomena da se olako ne sklapaju dogovori i ne vjeruje svakome, inače će moći da nas izigra ko hoće - rekao je Dojčinović.

Dodaje da je iskorišćenje jabuke za konzumnu upotrebu manje od 30 odsto, te da voćari ne mogu pokriti ni dnevnice radnika koji su brali jabuku, a kamoli da nešto zarade.

Na primamljivu ponudu sarajevske firme "okliznuo se" i proizvođač Željko Kosović koji se ipak još nada da će uspjeti da proda jabuku po pristojnoj cijeni.

- Da sam mogao pretpostaviti da ću biti izigran, nit bih potpisivao niti se nadao, ovako ne znam šta ću. Imam oko 50 tona jabuke prve i druge klase, a ništa prodao nisam - kazao je Kosović.

Napominje da su voćari nakon potpisivanja ugovore vratili predstavnicima "Klasa" koji su ih navodno odnijeli u Sarajevo na potpis. Od tada traje agonija voćara u RS.

Oni su prethodnih dana imali sastanke sa rukovodstvom opštine Gradiška i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali oni pored dobre volje koju su iskazali, ni na koji način im ne mogu pomoći jer voćari nemaju primjerak potpisanog ugovora.

Iz firme "Klas" ranije su rekli da nikakve ugovore nisu potpisali sa proizvođačima jabuke na području RS.

- Istina, ponudili smo prijedloge ugovora, ali nikada nije došlo do njihovog potpisivanja, jer smo se uvjerili da nećemo moći pronaći dovoljno kapaciteta za preradu, odnosno sortiranje jabuka - rekli su iz službe za odnose s javnošću preduzeća "Klas" Sarajevo.

Dodali su da su izvezli jedan kamion jabuke, te da je njihov kupac bio zadovoljan kvalitetom, ali ne i kalibražom, zbog čega je plasman obustavljen.


Podsticaji

Pravo na premije za proizvedeno i prodato voće imaju svi registrovani poljoprivredni proizvođači u Srpskoj.

- Visinu premije za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive utvrđujemo nakon obrade prispjelih zahtjeva, a u skladu sa iznosom koji je utvrđen Planom korišćenja sredstava i iznosi do 15 odsto od prosječne tržišne cijene po jedinici proizvoda - ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )