FOTO: null

Ova godina je, u posljednjih šest, najuspješnija za uzgoj kukuruza.

Prinosi su  u pojedinim područjima Srpske i po 60 tona po hektaru. Poljoprivrednici kažu da će tako biti nadoknađen dio gubitaka u proizvodnji stočne hrane, posebno značajan za proizvođače mlijeka. 

Ovogodišnji rod je izuzetan za proizvođače kukuruza u Srpskoj, posebno silažnog.

Proizvođač kukuruza i mlijeka iz Prijedora, Goran Škondrić, smatra da se rijetko događa ovako rodna godina.

On očekuje prinos zrna veći od tone po dunumu, dok će silaža biti veća od pet tona po dunumu, tj. pedeset tona po hektaru.

Vićo Simić, proizvođač kukuruza i mlijeka iz Semberije, kaže da je imao oko 60 tona roda po hektaru.

Dobar prinos kukuruza omogućio je poljoprivrednicima da namire dio gubitaka u proizvodnji stočne hrane.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, kaže da od resornog ministarstva i bh. vlasti očekuju da im obezbijede dovoljne količine zemljišta da bi poljoprivrednici mogli da proizvedu svoju silažu.

Da bi prinosi bili što bolji, resorno ministarstvo već nekoliko godina organizuje tzv. poljske oglede za proizvođače. Među njima je i ogled silažnog kukuruza, zasijan sjemenom hibrida.

Boris Pašalić, pomoćnik resornog ministra, kaže da je ove godine u Republici Srpskoj posijano 140 hiljada tona kukuruza, kao i da ima mnogo hibrida na tržištu. Na ogledima u njihovoj nadležnosti zasijana su 82 hibrida.

Poljoprivrednici kažu da se budućnost proizvodnje mlijeka zasniva na vlastitoj proizvodnji silaže i sjenaže, jer zbog niskih cijena mlijeka drugačije ne može opstati. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )