FOTO: null

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izuzelo je iz bijeljinskog „Elvaka“ dokumentaciju u vezi sa kreditom vrijednim 6,5 miliona KM koji je ova firma dobila od Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, potvrdio je za CAPITAL direktor „El

IRB je 2012. godine „Elvaku“ odobrila kredit od 6,5 miliona KM bez finansijskog posrednika iz kreditne linije za mala i srednja preduzeća koju je finansirala Evropska – investiciona banka (EIB).

„Inspektori CJB Bijeljina su ovog mjeseca izuzeli kopiju kompletne dokumentacije u vezi sa kreditom IRB-a od 6,5 miliona KM. Taj kredit je uzet i potrošen znatno prije nego što sam došao u ovo preduzeće, s obzirom na to da sam ja ovdje od 1. septembra prošle godine, tako da nisam upoznat sa detaljima u vezi sa kreditom“, istakao je Tekić.

Tekić je u informaciji koju je proslijedio Upravnom odbor „Elvaka“, a koju je CAPITAL juče objavio, upozorio da se iz ovog preduzeća svaki mjesec izvlače velike sume novca kroz poslove sa povezanom firmom „Elvaco steel“ te zatražio da se to prijavi organima nadležnim za organizovani kriminal.

CAPITAL je nedavno objavio da je MUP Republike Srpske počeo opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB Srpske.

Pripadnici MUP-a kontrolišu firme kojima je IRB odobrila direktne kredite, bez finansijskog posrednika. Ispituje se sve, od priložene dokumentacije za dobijanje kredita, poput adekvatnosti koleterala do (ne)namjenskog trošenja državnog novca dobijenog pod povoljnim uslovima.

Među firmama od kojih su već tražili dokumentaciju su „Prijedorčanka“ iz Prijedora u vezi sa kreditom od 2,6 miliona KM, Poljoprivredno dobro „Semberija“ u vezi sa zajmom vrijednim 3,46 miliona KM i druge.

Među najvećim kreditima koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika su zajmovi „Energoliniji“ iz Zvornika 19,4 miliona KM i „Farmlandu“ u iznosu od 14,8 miliona KM.

„Novoj DI Vrbas“ bez posrednika je odobren kredit od 6,5 miliona KM, „Pingvinu“ Laktaši dva kredita od 850.000 i 449.000 KM. Druga firma Slavice Grebenar koja je registrovana u Banjaluci „Pingvin“ je dobila dodatnih milion KM.

Laktaška firma Milenka Čičića „Kaldera“ dobila je od IRB direktan zajam od 786.000 KM.

„Famos“ iz Istočnog Sarajeva je dobio tri miliona KM, bijeljinski „Leder“2,4 miliona KM, firma„Export – Sjemeć“ iz Rogatice dva miliona KM.

Odobrena su i dva kredita „Alumini“ u iznosu od 3,5 miliona i pet miliona KM.

Kredit od dva miliona KM odobren je i Gerontološkom centru „Stateks“ koji je Vlada Republike Srpske, koja je i njegov osnivač, nedavno likvidirala.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )