FOTO: null

U okviru međunarodne policijske akcije "Beneluks", koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili četiri osobe A.R. (36), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975).

Kako su naveli iz SIPA, riječ je o tri državljana BiH i jednom Švedske.

Svi su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizma, a terete ih da su na području BiH po narudžbi izradili eksplozivnu napravu s namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je trebalo da bude korištena za izvršenje terorističkog akta!

Tri osobe su uhapšene u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave u putničkom motornom vozilu, gdje je i pronađena. Jedna osoba uhapšena je na području Sarajeva.

"Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednjih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP Republike Srpske i Granične policije BiH", saopćeno je iz SIPA.

Tokom dana svi uhapšeni sprovedeni su u službene prostorije Agencije i nad njima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" su pretresani objekti na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )