FOTO: null

Izmjene Izbornog zakona BiH, od kojih su neke vezane za određene ustavne promjene, ove jeseni će se naći u parlamentarnoj proceduri, a od političke volje zavisi da li će lokalni izbori 2016. godine, a posebno naredni opšti izbori, biti sprovedeni po novim

Kako Press saznaje, na stolu će se naći nekoliko ključnih izmjena, a to su odredbe o izboru članova Predsjedništva BiH, izboru delegata u Domu naroda Federacije BiH, uvođenje instituta vanrednih izbora i elektronskog glasanja, te pitanje izbornog cenzusa i raspolaganja mandatom. Osim ovih krupnih izmjena, Izborni zakon BiH i prateći podzakonski akti trebalo bi da pretrpe i nekoliko "tehničkih izmjena", koje su predložene u preporukama koalicije nevladinih organizacija "Pod lupom" koja je nadzirala prošlogodišnje izbore.


Jasna poruka

Mogućnost da se uskoro krene u izmjene Izbornog zakona BiH nedavno je najavio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

- Što se tiče izmjena Ustava BiH, to je prezahtjevno i u ovom trenutku se to ne traži od BiH. Sada će biti dovoljno da BiH krene prema izmjenama Izbornog zakona na jesen, te da kroz tu raspravu pošalje vrlo jasnu poruku o onome što slijedi - poručio je Čović uoči konferencije o Zapadnom Balkanu, koja je prošle sedmice održana u Beču.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić podsjetio je u izjavi za Press da pred Ustavnim sudom BiH stoji njegova apelacija za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona BiH da bi bila spriječena diskriminacija Hrvata u izboru za Dom naroda FBiH, a onda posredno i u državni Dom naroda, koji je derivat entitetskih domova.

- Uvjeren sam da će ta odluka biti osnov za buduće zakonske izmjene. Moja apelacija bila je motivisana nepravednim i neustavnim Izbornim zakonom BiH. Mi nikako ne možemo prihvatiti da još jedni izbori budu održani sa postojećim načinom izbora članova Predsjedništva BiH - rekao je Ljubić.

On je precizirao da su tri ključne stvari koje se odmah moraju promijeniti izbor članova Predsjedništva BiH, izbor delegata u entitetskom Domu naroda, te izbor članova Vijeća naroda RS jer tvrdi da Hrvati u tom tijelu "nikada nisu imali legitimne predstavnike".


Novi tekst

Prema mišljenju Milice Marković, poslanice SNSD-a u Parlamentu BiH, bilo bi najbolje donijeti novi tekst Izbornog zakona BiH jer je postojeći već pretrpio 18 izmjena!

- Izborni zakon je davno trebalo promijeniti. U prethodnom mandatu formirana je radna grupa, koja je na kraju predložila samo manje promjene. Ukoliko to ponovo dođe u proceduru, trebalo bi da budu razmotrena pitanja izbornog cenzusa, otvorenih i zatvorenih lista, te raspolaganja mandatom - kazala je Markovićeva.

U koaliciji "Pod lupom" smatraju da je do narednih lokalnih izbora ostalo dovoljno vremena da budu urađene zakonske izmjene, napominjući da je za to potrebna politička volja, odnosno skupštinska većina. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )