FOTO: null

Prije prelaska domova zdravlja na trezore opština i gradova, treba izmiriti dugovanja ovih ustanova, kazao je juče Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Govoreći o budžetu Republike Srpske za 2017. godinu, Mićić je rekao da je Predsjedništvo Saveza zahtijevalo da se vrati grant nerazvijenim opštinama na tri miliona KM ili da se čak poveća. 

"Želimo da se koriguje koeficijent za raspodjelu, jer je dio opština izgubio znatan dio sredstava od PDVa nakon popisa, te da se kroz ekonomsku politiku i neke druge zakone drugačije reguliše da lokalne zajednice imaju veće nadležnosti, prava i obaveze da bi prirodna bogatstva lokalne zajednice bila na korist njenih građana", kaže Mićić. 

Sastanku Saveza opština i gradova u Banjaluci je prisustvovala i Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, koja je prezentovala ideje u vezi s novom strategijom za razvoj lokalne samouprave s obzirom na to da je prethodna istekla, a govorila je i o trezorskom sistemu poslovanja. 

"Nema tu prevelikih novina, nama su opštine već u sistemu trezora", kazala je ona. 

U prijedlogu mjera programa ekonomskih reformi RS za period 2017  2019, koje su izradili u Savezu opština i gradova, stoji kako, imajući u vidu trenutno stanje u zdravstvu, strahuju da će se ogroman dio obaveza iz zdravstva postepeno prenijeti na lokalne zajednice. 

Divna Aničić, načelnica Mrkonjić Grada, smatra, međutim, kako je novi način finansiranja dobar potez.

"Bune se oni kojima domovi zdravlja posluju negativno, jer to, doduše, u praksi može da znači neku veću kontrolu trošenja sredstava, može da znači veću odgovornost rukovodstva prema lokalnim upravama. Ali, i do sada je postojala nadležnost načelnika i gradonačelnika nad domovima zdravlja, ne možemo reći da nije, osnivač je opština, na njen prijedlog se imenuje direktor", objasnila je Aničićeva. 

Ona je rekla i da načelnici upozoravaju da su domovi zdravlja u dugovima koje je neko drugi napravio, a koje će oni, to jest opštine, sada morati vraćati. 

Komentare o prelasku na trezor nismo juče mogli dobiti od nadležnih iz domova zdravlja. 

Zlatko Maksimović, direktor Doma zdravlja Bijeljina, rekao je kako u ovom trenutku ne može ništa da kaže jer ne zna kako izgleda informacija i šta će Vlada RS konkretno usvojiti. 

Vlada RS usvojila je juče Informaciju Radne grupe za zdravstveni sistem o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove u RS. 

"Prednost uvođenja trezorskog načina poslovanja je uspostavljanje bolje kontrole trošenja novca, bolje planiranje poslovanja od strane rukovodstva zdravstvenih ustanova i isključivo namjensko trošenje sredstava sa odvojene budžetske pozicije. Cilj je da se uvede bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu, te da se prvenstveno pacijentima obezbijedi kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita", saopšteno je nakon sjednice Vlade RS. 

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija da u saradnji s Kancelarijom Svjetske banke u Bosni i Hercegovini predlože model, odnosno plan za rješenje problema neizmirenih obaveza javnih zdravstvenih ustanova. 

Zdravstvene ustanove trebalo bi da budu uključene u trezorski sistem poslovanja do 31. marta naredne godine.



Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )