FOTO: null

Iako se u Bijeljini već desetak godina priča o izmeštanju autobuske stanice na periferiju grada, ovaj projekat zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, još uvek je samo “slovo na papiru”.

Željeznička stanica i pruga Bijeljina – Šid, koja prolazi kroz RS u dužini od 18,4 kilometara, su vlasništvo Železnica Srbije, a zaključkom donesenim na zajedničkoj sednici vlada Srpske i Srbije u junu ove godine, trebalo bi da pređu u svojinu Železnica Republike Srpske. 

U gradskoj upravi Bijeljina za EuroBlic tvrde - čim se reši pitanje vlasništva, nastavljaju aktivnosti na izgradnji nove autobuske stanice. Sadašnja autobuska stanica je već četiri decenije u centru grada, pa su mišljenja građana o izmeštanju ovog objekta podeljena.

U Gradskoj upravi Bijeljina podsećaju - promenjen je regulacioni plan, eksproprisano šest stanova i izmešteno skladište na površini 11.000 kvadratnih metara, za šta je iz budžeta izdvojeno oko dva miliona maraka. Sa Železnicama Srbije ranije je dogovoreno da, pored nove autobuske stanice naprave i novu železničku stanicu, za šta je obezbeđena i ekonomska garancija od 400 000 maraka. 

- Imamo idejno rešenje, imamo lokaciju. Kad rešimo imovinsko-pravne odnose odlučićemo da li ćemo novu autobusku stanicu graditi mi ili  ćemo je dati nekom drugom.  Izmeštanje autobuske stanice deo je strategije plana razvoja grada - kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić

Sadašnja autobuska stanica vlasništvo je AD Semberijatransporta. Vlasnik preduzeća Pantelija Mitrović kaže spremni su da razgovaraju o uslovima izmještanja ovog objekta 

- Možda nećemo ni biti za izmeštanje autobuske. Možda naša autobuska stanica bude služila samo za polaske Semberijatransporta, a nova neka opslužuje ostale prevoznike. Razgovaraćemo sa nadležnima. Neozbiljno je sada govoriti o tome - kaže Mitrović.

Autobusi bi saobraćali kružnim tokovima i zaobilaznicom čime bi se izbegle gužve u centru, a na lokaciji postojeće autobuske stanice bila bi izgrađena javna garaža čime bi se rešio i višegodišnji problem nedostatka parking-prostora. 

U saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije intenzivno se radi na okončanju postupka prenosa vlasništva pruge Šid-Bijeljina, koja kroz RS sa Železnica Srbije na Železnice Srpske, povrđeno je EuroBlicu i u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )