FOTO: null

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba o istoriji fotografskog zanata u Bijeljini za koju autor, kustos Muzeja Tanja Lazić, kaže da je "svjetlom pisana" istorija grada.

Prema riječima Lazićeve, izložba je dio programa manifestacije "Višnjićevi dani", a priređena je povodom 110 godina organizovanog zanatstva u Semberiji. 

"Izložba o fotografijama je tema koja zaposlene u Muzeju inspiriše godinama, jer je muzejski fundus sa 18.000 fotogafija mnogo puta korišten kao prateći materijal za brojne tematske izložbe, ali malo smo znali o tome ko je stajao sa druge strane kamere", rekla je Lazićeva novinarima. 

Ona kaže da su sada sugrađanima prikazali imena i zanatske radnje, kao i fotografske radove koji su bilježili zbivanja u Semberiji od kraja 19. vijeka do 1992. godine. 

Najstarija fotografija iz Bijeljine prikazana na izložbi je iz 1892. godine, a zabilježeno je da je prvi fotograf u gradu bio Đoko Moldovan, dok je Ferdo Vinterfeld pola vijeka u kontinuitetu snimao ljude i događaje na ovom prostoru. 

"Fotografija je danas postala svakodnevica i više ne izaziva čuđenje. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, svi smo sada fotografi, ali za dobru fotogafiju koja treba da traje potrebni su kreativnost, talenat i `dobro oko`", rekla je kustos Muzeja Semberije Tanja Lazić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )