FOTO: null

U Muzeju Semberije u Bijeljini postavljena je izložba pobjednika gradskog Bijenala 2018. godine Spomenka Đekića na kojoj su prikazani njegovi crteži velikog formata rađeni tehnikom krede i ugljena, objavljeno je na sajtu bijeljinske Gradske uprave.


Đekić je na svojim crtežima predstavio barokne i renesansne teme, odnosno skulpture iz tog vremena. 

"Crtež kao tehnika nije ništa manje značajan od drugih tehnika u slikarstvu. Danas se crtež često preskače, jer se koriste savremena tehnička dostignuća poput projektora, plotera ili štampe na platnu prije slikanja, a apsurdno je početi da se slika ako se ne usavrši vještina crtanja", naveo je Đekić. 

Đekić ističe da je crtež najbitniji segment umjetnosti na kojem se sve vidi, gdje nema obmane i zato može stajati sam za sebe i ispoljiti svoju pravu snagu. 

Govoreći o stanjima kroz koja umjetnik prolazi stvarajući, Đekić je opisao da među njima ima agresije, agonije, bijesa, čak i usamljenosti i odbačenosti, ali kada se slika ili crtež završi nastupa vantjelesna blaženost i osjećaj sreće koji se ne može osjetiti na drugom mjestu, osim dok se slika ili stvara. 

Spomenko Đekić apsolvent je Akademije umjetnosti u Banjaluci, a svojevremeno je bio jedan od najboljih učenika u Slikarskoj radionici "Paleta" likovnog majstora Jove Lalića iz Zvornika. 

Đekić danas u Bijeljini ima svoju slikarsku radionicu "Sfumato" koju pohađa nekoliko desetina djece i mladih. 

Ovaj umjetnik svoje slikarstvo svrstava u akademski realizam, sa izletima do hiperrealizma. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )