FOTO: null

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba fotografija "Memorijali Velikog rata", čiji su autori članovi Sekcije fotografa Društva konzervatora Srbije.

Jedan od autora Snežana Negovanović rekla je novinarima da je izložba nastala prošle godine u okviru obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata i da pokazuje brojnost srpskih nacionalnih spomenika i stanje memorijala iz Velikog rata u moderno doba. 

Izložba sadrži fotografije vojnih memorijala, spomen-kosturnica i drugih obilježja koja su nakon završetka Velikog rata podignuta u čast palih vojnika na prostorima Grčke, Makedonije, Srbije, Austrije, Češke, Slovačke, ali i dalekog Tunisa i Maroka. 

Prema riječima Negovanovićeve, samo u Beogradu se nalazi oko 200 nacionalnih spomenika iz ovog perioda, mnogi su obnovljeni i zaštićeni, a njihova obnova se nastavlja. 

Ona je podsjetila da je mala Srbija u Velikom ratu izgubila 1.250.000 ljudi i da je to genetski gubitak od kojeg se do danas nije oporavila. 

Na otvaranju izložbe predstavljen je rad i publikacije Društva konzervatora Srbije, koje djeluje kao strukovno udruženje svih zavoda za zaštitu kulture u Srbiji. 

Izložba će u Bijeljini biti otvorena do 26. februara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )