FOTO: infobijeljina.com

Ispred jevrejskog groblja sa osamdesetak spomenika, koje je u Bijeljini uređeno 2006. godine, povodom godišnjice od progona Jevreja, postavljena je izložba ‘’Bratstvo i jevrejstvo’’, autora Mihaila Ilga iz Njemačke, koja na sedam banera prikazuje obilježja stradalim Jevrejima podignuta nakon Drugog svjetskog rata.

Generalni sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas naglasio je da su Jevreji ostavili neizbrisiv trag i u Bijeljini, koja je nakon Sarajeva i Travnika bila treća po veličini jevrejska zajednica.

- Jevreji su se na ove prostore doselili se 1850. godine. U gradu je bilo 350 do 400 Jevreja koji su pod tadašnjom turskom vlašću došli sa područja Sarajeva i Soluna. Porodice Salom, Danon, Alkalaj i Kabiljo su se bavile trgovinom i manufakturom, a poslije dolaska austrougarske vlasti 1878. godine došle su i porodice Gabora, Vejla, Švicera – kaže Atijas za portal InfoBijeljina. 


Na jevrejskom groblju se svakog aprila održava pomen u znak sjećanja na početak progona Jevreja i drugog stanovništva 1941. godine od strane NDH-a i njihovih lokalnih pomagača. Od 429 Jevreja, koliko ih je živjelo u ovom gradu, u holokaustu ih je ubijeno oko 227. Poslata je poruka da nikada ne smiju biti zaboravljeni i da se nešto poput Holokausta više nikada nikome ne desi.


U Bijeljini danas ne živi nijedna jevrejska porodica. Jedini preostali svjedoci njihovog života u ovoj sredini osim groblja je i nekoliko građevina. Izložbom "Bratstvo i jevrejstvo" ukazuje se na značaj očuvanja jevrejskih grobalja i spomenika. Cilj je podstaći mlade istraživače i one koje interesuje život Jevreja na ovim prostorima da u saradnji sa Jevrejskom opštinom prikupe arhivsku građu, obavljaju intervjue sa preživjelim da bi se naparavila monografija i sačuvalo sjećanje na nekadašnje sugrađane koji su dali ogroman doprinos u razvoju ovog kraja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )