FOTO: capital.ba

Nakon što je sud utvrdio da je bivši direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović nezakonito smijenjen, Nadzorni odbor ovog preduzeća, po skraćenom postupku, donio je novu odluku o razrešenju, u kojoj, umjesto Komisije za utvrđivanje sukoba interesa RS, zaključuju da je Popović u sukobu interesa jer je izabran za narodnog poslanika.

Dok se u prvoj odluci o razrešenju pozivao na loše poslovne rezultate i zapošljavanje bez konsultacija sa resornim ministarstvom, Nadzorni odbor sada to ne spominje, već kao razlog navodi sukob interesa.

U odluci o razrešenju, koja je donesena 15. oktobra 2018. godine, Nadzorni odbor je, između ostalog, naveo da je Popović „organizovao je i vodio poslovanje društva koje su u 2016. 2017. godini nezavisni revizori ocijenili mišljenjem s rezervom, da je 2017. godinu okončao sa gubitkom od 6,7 miliona KM, da je od 2016. godine imao neplanskih 47 zastoja u ukupnom trajanju od 80 dana, što je prouzrokovalo velike materijalne štete za ovo preduzeće“.

Popović je uzvratio tužbom koju je Okružni sud u Bijeljini 3. januara ove godine prihvatio i poništio odluku Nadzornog odbora, ali ni to nije bilo dovoljno da se vrati na poziciju direktora.

Nadzorni odbor RiTE „Ugljevik“ je početkom ovog mjeseca donio novu odluku o razrešenju direktora Popovića i to po skraćenom postupku.

“Nadzorni odbor po skraćenom postupku, razrešava dužnosti direktora preduzeća Đorđa Popovića, jer je utvrđeno da se nalazi u sukobu interesa. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se na oglasnoj tabli preduzeća“, navedeno je u odluci NO od 1. februara.

U obrazloženju je navedeno da je „Nadzorni odbor po službenoj dužnosti, izvršio uvid u “Službeni glasnik BiH” i nesporno utvrdio da se direktor preduzeća Đorđe Popović nalazi u sukobu interesa, jer je izabran i prihvatio je mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske“.

Popović je danas za portal CAPITAL rekao da će podnijeti tužbu i protiv ove odluke ističići da on nije u sukobu interesa niti je u nadležnosti NO da to utvrđuje.

„Njihova odluka o razrešenju je ocijenjena kao nezakonita, ali oni nisu ispoštovali sudsku presudu nego su donijeli odluku o hitnom razrešenju, kako navode, zbog sukoba interesa. Jasno da je sukob interesa nije u njihovoj nadležnosti niti sam ja u bilo kakvom sukobu interesa. Iskoristiću sva pravna sredstva da to ponovo osporim, jer sam uradio mnogo za ovo preduzeće, a oni ga sada upropaštavaju, a žele mene oblatiti“, kazao je Popović.

Prva odluka o razrešenju RiTE “Ugljevik” donesena je nakon što su iz SNSD-a tvrdili da je dio članova DNS-a na izborima radio protiv vladajuće koalicije.

Osim Popovića, koji je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS, nakon izbora je smijenjen veći broj kadrova DNS-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )