FOTO: null

U Bijeljini su danas potpisani ugovori za izgradnju još 16 montažnih kuća za porodice iz Balatuna čiji su domovi uništeni u prošlogodišnjoj poplavi.

Kuće će biti izgrađene po modelu koji je dogovoren za cijelu Republiku Srpsku, a prema kojem 400 KM po metru kvadratnom obezbjeđuje Fond solidarnosti, 200 KM UNDP, a ostalo lokalne vlasti. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je u Balatunu poplava potpuno uništila 20 montažnih kuća, a do sada su izgrađene i useljene četiri nove kuće i završeni temelji za postavljnje narednih 13 montažnih kuća. 

"Po ovom modelu zajedničkog ulaganja u Bijeljini će biti izgrađene 62 kuće, od kojih je prvih 20 u Balatunu, a rok za završetak cijelog projekta je do kraja ove godine", naveo je Mićić. 

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica za izgradnju kuća obezbjeđuje temelj, infrastrukturu ako je nema, čak i zemljište ukoliko je zbog pojave klizišta neophodno graditi na novoj lokaciji, kao i potrebnu dokumentaciju. 

Bijeljinski gradonačelnik je najavio da će narednih 20 kuća biti građeno za višečlane porodice u Bijeljini čiji su domovi potpuno uništeni u katastrofalnoj poplavi koja je u maju prošle godine pogodila region. 

Šef regionalne kancelarije UNDP u Doboju Siniša Ubiparipović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju 16 kuća u Bijeljini, rekao je novinarima da je osam miliona KM za ovaj model zajedničke izgradnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ obezbijedio USAID. 

Prema njegovim riječima, u prvom krugu se na ovaj način gradi 40 kuća u Srpskoj i FBiH. 

Ubiparipović je rekao da je kroz ovaj projekat sa Fondom solidarnosti planirana izgradnja 150 kuća u Republici Srpskoj, a za FBiH još nisu prikupljeni podaci, ali se očekuje izgradnja više od 200 kuća. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )