FOTO: burina.net

Poznati keks “pti ber” obilježio je mnoga djetinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje.

“Pti ber”, što u prevodu s francuskog znači “mali puter”, nastao je po ugledu na engleske biskvite tog vremena. Da preciziramo, godine 1886. u Nantu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje pravi po istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Luja Lefevra Itila.

Može se reći da je Luj Lefevr Itil zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionista sa smislom za marketing, Luj je shvatio važnost pakovanja i važnost građenja imidža brenda. Sa velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod, mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe umio je da angažuje velike umjetnike svog doba, poput Muhe.

Svoj izgled keks duguje modli koju je Luj donio iz Engleske.

Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica “u brojkama” koje su veoma interesantne.
Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za “pti ber”?

Kada pogledamo keks, uočićemo ćoškove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedemo, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i da dobijenim ciframa dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano sa vremenom.

Četiri ćoška, koliko ih “pti ber” ima, simbolišu četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca koja predstavljaju 52 nedjelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj časova u jednom danu, piše Blic.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )