FOTO: null

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o pravosuđu na nivou BiH predstavlja "najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja" i poziva međunarodnu

Izetbegović je pozvao sve "probosanske patriotske snage" da se ujedine i suprotstave "ovom političkom projektu predsjednika Srpske Milorada Dodika".

"SDA je odlučna da preduzme sve ustavne i zakonske mjere da bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izetbegović je potvrdio i da će u srijedu, 22. jula, posjetiti Srbiju i prihvatiti pruženu ruku pomirenja predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Nakon incidenta u Srebrenici potrebno je otići u Beograd i ohrabriti premijera Aleksandra Vučića da nastavi u smjeru kojim je krenuo. Dao je nadu i niz dobrih izjava kada je riječ o pomirenju u regionu, odnosima Srba i Bošnjaka, Srbije i BiH", naveo je Izetbegović.

Navodi da je bilo brojnih bezbjednosnih propusta tokom komemoracije u Potočarima i tvrdi da on kao član Predsjedništva BiH tamo nije bio domaćin, već Organizacioni odbor za sahranu.

Lider SDA je rekao da su u Potočarima svi podbacili sa bezbjednosnom procjenom, i da je bila velika greška u pozicioniranju gostiju na komemoraciji, što je bilo krajnje rizično, te da očekuje rezultate istrage i da će vlasti uraditi sve da se pronađu počinioci.

"I o tome ćemo razgovarati u Beogradu. Dobro bi bilo da Vučić na liniji onog što je rekao, na liniji nove politike, upozori Dodika da ne ulazi u sudar sa međunarodnom zajednicom i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, institucijama BiH koje garantuju da će štiti ustavni poredak i teritorijalni integritet ove zemlje. To ću predložiti Vučiću u srijedu", kaže Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da neće biti rekonstrukcije Vlade Federacije BiH jer se radi na novoj koaliciji koja bi donijela stabilnost, ali nije želio da otkrije više detalja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )