FOTO: null

Bakir Izetbegović se poklonio srpkim žrtvama na Kazanima. Priznao je da je to trebao i ranije uraditi, ali je poručio da se nešto slično više nikada ne bi smjelo ponoviti.

Kazani su jedno od najvećih stratišta strađana sarajevskih Srba, koji su ubijani na najsvirepiji način. Bacani su u jamu, a mnoga tijela nikada nisu pronađena. Izetbegović je na mjestu stradanja razgovarao sa predstavnicima udruženja Srpskih žrtava i rekao da je od ranije osjećao obavezu da dođe na Kazane.

“Osjetio sam osjećaj duga u odnosu na Kazane, trebao sam i ranije doći ovdje na Kazane da izrazim svoj pijetet, da izrazim svoje saučešće sa ljudima koji su ovdje na užasan način završili sa njihovim porodicama. Dakle to je ustvari glavni cilj mog današnjeg dolaska”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Žrtvama su se poklonili i predsjedavajući Savjeta ministara i federalni premijer Fadil Novalić i zamjenik predsjedavajućeg paralementa BiH Šefik Džaferović.

Na Kazanima još nema spomen obilježja stradalim civilima koji su iz svojih stanova odvođeni nekoliko kilometara dalje, pod izgovorom da kopaju rovove, a potom su mučki ubijeni.

“Imena se još definitivno ne znaju, bar prema zvaničnim državnim podacima, ali nekih podataka ima, ali suština je u tome da se radi o nevinim žrtvama”, rekao je Miladin Vidaković, predsjednik Srpkog gražanskog vijeća “Pokret za ravnopravnost BiH”.

Potez Bakira Izetbegovića pozadravile su porodice nestalih Sarajevsko – romanijske regije. Međutim, strahuju da posjeta ne bude kraj brojnim istragama o stradanju Srba. Prvi čovjek udruženja upozorio je i predsjedavajućeg Predsjedništva da potpuna istina o Kazanima još nije izašla na vidjelo.

“Da on interveniše da se Kazani pregledaju. Ukoliko u Kazanima nema posmrtnih ostataka, onda da naredi onima koji su ih sakrili da kažu gdje su ih sakrili, kada , kako i zašto”, kaže Milan Mandić, predsjenik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko – romanijske regije.

“Da, nažalost nisu još ni procesi svi završeni, i još uvijek se traga za tijelima, šta treba poduzeti da se siđe dolje i da se pronađe, navodno su minirane jame, tako da, ono što trebamo mi političari poduzeti da se to uradi ja sam spreman na tome uraditi”, odgovara Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za zločine na Kazanima odgovornim se smatra Deseta brdska brigada koja je djelovala pod komandom Musana Topalovića – Cace. Do sada je za ove zločine osuđeno 14 pripadnika Armije BiH.

Mjesto Kazani nadomak Sarajeva, jedno je do najvećih stratišta stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1992 do 1993. godine, iz jame je eksumirano 30 tijela. Međutim procjenjuje se da se tačan broj stradalih na ovom mjestu ovdje nikada neće utvditi.

Najodgovorniji za ova djela osuđeni od deset mjeseci do deset godina zatvora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )