FOTO: glassrpske

BANjALUKA - Lider SDA Bakir Izetbegović na turneji po zapadnoj Evropi nastavlja sprovođenje višegodišnjeg projekta njegove stranke čiji je cilj animiranje što većeg broj birača iz dijaspore da izađu na izbore u BiH i daju podršku strankama čiji je zajednički cilj rušenje Republike Srpske.

Izetbegović proteklih dana blati Srpsku i njene zvaničnike i poziva bošnjačku dijasporu da u što većem broju glasa za, kako je rekao, zajedničku listu svih probosanskih stranaka. Lider SDA je izračunao da ta lista uz podršku 100.000 birača iz dijaspore koji su porijeklom iz Republike Srpske može da osvoji od 10 do 15 mandata u Narodnoj skupštini RS, čime će, kako je rekao, probosanski blok doći u situaciju da bez njega ne može biti formirana vlast.
 
Naši sagovornici smatraju da Izetbegovićeve želje nisu previše realne iako je broj birača iz inostranstva povećavan iz jednog u drugi izborni ciklus.
 
Oni tvrde i da je riječ o dugogodišnjem projektu SDA koji je dao rezultate, jer je broj birača iz inostranstva od 2006. do 2018. godine udvostručen. Na opštim izborima 2006. godine bilo je 23.307 glasova poštom, 2010. taj broj je neznatno povećan na 23.338, zatim 2014. na 28.001, da bi na posljednjim opštim izborima 2018. godine u BiH poštom stiglo 50.252 glasa, od čega oko 26.000 u RS. Ipak, probosanske stranke su od toga dobile oko 10.000 glasova, a to praktično znači da Izetbegović od dijaspore traži deset puta više glasova, što je potpuno nerealno.
 
Sociolog i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković kaže da projekat BiH bez entiteta i zagovaranje da se kroz princip “jedan čovjek jedan glas” kao model odlučivanja predstavlja suštinski pristup koji zagovara ne samo politička nego i sve druge elite kod Bošnjaka.
 
- To je negacija konsocijacijske demokratije bez koje složena, višenacionalna država ne može funkcionisati, pa ni postojati. Ako znamo da u BiH ima više od 50 odsto Bošnjaka, a posebno da je njihova dijaspora najbrojnija, onda Izetbegovićeve izjave mogu biti ozbiljno upozorenje da se od navedenog projekta neće odustati. To može biti pogubno po budućnost BiH koja ne može opstati na negaciji dva od tri konstitutivna naroda - kaže Vuković.
 
Prema njegovim riječima, ovdje je svakako oštrica usmjerena na Republiku Srpsku zbog straha Sarajeva da je moguće oduzete dejtonske nadležnosti ponovo vratiti, što bi znatno ojačalo Republiku Srpsku.
 
- Moguće je da je ovo rad na političkoj strategiji SDA za sljedeće izbore i da pokušava motivisati dijasporu kako bi ojačala svoju podršku. Dakle, nastavlja se politika konflikata umjesto razgovora, traže se rješenja izvana, traže se sankcije. BiH u 21. vijeku je zemlja u kojoj je potpuno zapostavljen princip potrebe dogovora političkih subjekata kao osnovne pretpostavke funkcionisanja jednog društva i države - kaže Vuković.
 
Politikolog Vojislav Savić kaže da Izetbegović i SDA već godinama rade na izbornom i popisnom inženjeringu u BiH.
 
- To je danas otvoreni poziv na manipulaciju spiskovima i voljom građana. Kakva je poenta izbora ako će na njima odlučivati oni koji ne samo da ne žive ovdje nego nemaju namjeru da se ovdje ikada vrate - pita Savić.
 
S druge strane, nastavlja on, SDA je već dugo u slobodnom padu i očajnički joj treba novi bazen glasova iz kojeg će nadomjestiti ono što se godinama osipa, jer su brojni funkcioneri napustili SDA i formirali sopstvene stranke, a time prevukli i dio birača.
 
- Kada je riječ o zajedničkoj listi stranaka iz Sarajeva, mislim da ne postoje šanse da osvoje od 10 do 15 mandata iako nema sumnje da oni to priželjkuju. S takvim kapacitetom mogli bi da izaberu jednog srpskog delegata u Domu naroda BiH, a zamislite da to bude neka opskurna pojava ili oličenje salonskog Srbina za potrebe Sarajeva poput Vojina Mijatovića - kaže Savić.
 
Skrnavljenje istorije
 
Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da su stanovnici BiH prije nekoliko vijekova bili jedan narod - “dobri Bošnjani”, a da su nacije formirane u 19. i 20. vijeku, lider SNSD-a Milorad Dodik je istakao da se na takvo nešto čovjek može samo nasmijati.
 
- Takve izjave su velika uvreda za srpski narod. Eparhija zahumsko-hercegovačka ove godine obilježava 800 godina postojanja, što dovoljno demantuje sve Izetbegovićeve tvrdnje. Nije dovoljno što skrnave Dejtonski sporazum, sada skrnave i istoriju - rekao je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )