FOTO: null

Banjaluka, Sarajevo - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavom da će zatražiti ponavljanje izbora u Srebrenici indirektno je priznao izborni poraz u toj opštini, ali ne može da se s njim pomiri, ocijenili su zvaničnici RS.

Izetbegovićevu reakciju na pobjedu srpskog kandidata za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića ocijenili su nastavkom politike napada na RS i gušenja demokratije u Srebrenici.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je juče poslije ponovnog brojanja glasova sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice da Grujičić i dalje ima ubjedljivu prednost od skoro 2.000 glasova u odnosu na bošnjačkog protivkandidata Ćamila Durakovića. Prema podacima CIK-a, Grujičić je osvojio 4.553 glasa, među kojima 4.350 sa redovnih biračkih mjesta i 203 putem pošte, dok je Duraković osvojio 2.567 glasova - 1.914 sa redovnih biračkih mjesta i 653 pristigla poštom. Nakon što su objelodanjeni prvi rezultati ponovnog brojanja, Izetbegović je najavio da će tražiti da budu poništeni izbori u Srebrenici. Kao argument za to naveden je ulazak pripadnika MUP-a RS u zgradu opštine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik rekao je "Glasu Srpske" da je Izetbegovićev zahtjev za ponavljanjem izbora faktički priznanje izbornog poraza.

- Izetbegović i SDA su doživjeli ozbiljan politički poraz i sada oprobanom metodom pokušavaju da svu krivicu prebace na Milorada Dodika i RS - izjavio je Dodik.

On je naglasio da ovakav vid obračuna s njim nije ništa novo.

- Izetbegović pokušava da se putem svog Suda i Tužilaštva obračuna sa Miloradom Dodikom. To znamo i to nije ništa novo, jer to radi već duže vrijeme. Međutim, to je najbolji način da mu Sud i Tužilaštvo propadnu - rekao je Dodik, dodavši da je policija RS u Srebrenici reagovala po nalogu tužioca, koji je tražio da bude obezbijeđen glasački materijal.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kazao je da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti.

- Pozivam institucije da obezbijede da u Srebrenici zaživi normalna situacija, da ljudi normalno rade i žive i da se zajednica koja je možda izgubila načelnika osjeća sigurnom. Tim ljudima tamo je živjeti zajedno i sa jednim i sa drugim načelnikom ko god da bio. Ne bih to pretvarao u priču o nacionalnim pobjedama i porazima. Moj poziv je da se vratimo normalnom životu svuda, a ne samo u Srebrenici - rekao je Ivanić.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je Izetbegović svjestan da bošnjački kandidat nije pobijedio u Srebrenici, a zahtjev za poništavanje izbora je ocijenio kreacijom koja nije dobra ni za koga.

- Bošnjačke partije ne dozvoljavaju da Srebrenica doživi punu demokratsku zrelost. To je opasno za Srebrenicu, BiH, ali i za Srpsku. Bez obzira na sve što se dešavalo, treba da budemo odgovorni prema Srebrenici i kažemo da je onaj ko je dobio najveći broj glasova pobjednik i načelnik ove opštine - naglasio je Špirić.

Predsjednik Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini RS Slobodan Protić kaže da su Izetbegovićevi zahtjevi dio njegove politike prema Srpskoj.

- To nije ništa drugo nego žal za izbornim porazom. Evidentno je da je kandidat srpske koalicije dobio izbore na korektan način i to je dobro za Srebrenicu - rekao je Protić.

Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će situacija u vezi sa rezultatima izbora u Srebrenici biti riješena u skladu sa zakonom.

On se izvinio što ne zna šta bi odgovorio na pitanje novinara šta će biti ako Bakir Izetbegović ne prizna rezultate izbora u Srebrenici.

Grujičić: Posjetiću Potočare

Mladen Grujičić je izjavio da je matematika pokazala da je on u prednosti koja je nedostižna. Dodao je da je kao novi načelnik Srebrenice spreman da posjeti Potočare i da u obilježavanju godišnjice 11. jula neće biti promjena.

- Želim da Srebrenica krene naprijed. Sve žrtve poštujem i saosjećam s njima. U Srebrenici je gotovo svaka porodica izgubila nekoga, pa tako i ja - poručio je Grujičić.

Ćamil Duraković je izjavio da su državljani Srbije autobusima dolazili u Srebrenicu da glasaju za Grujičića, za šta su dobijali po 20 evra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )