FOTO: null

Predsedavajući Predsednštva BiH Bakir Izetbegović smatra da su mir i bezbednost, ljudska prava i razvoj stubovi UN, ali da svet danas nije ni miran niti siguran

On je izrazio zabrinutost zbog narušavanja svetskog mira i sigurnosti uzrokovanim kako novim tako i starim konfliktima, posebno na Bliskom Istoku.

"Terorizam je globalna pretnja. Nijedna država nije imuna na ovu pretnju, niti joj se ijedna država može suprotstaviti sama. Uz plimu nasilnog ekstremizma terorizam postaje sve veći izazov koji zahteva sveobuhvatan odgovor. Ovaj problem ne treba povezivati s ma kojom religijom, nacionalnom ili etničkom grupom - ukazao je Izetbegović, prenela je sinoć Fena. 

On je rekao da je svet suočen s najgorom krizom prisilnih migracija od Drugog svetskog rata i dodao da ti ljudi ne smeju biti bezlična statistika. 

"Ova kriza ne zahteva samo humanitarnu reakciju, već i održivo političko rešenje. Zahteva snažnije političko liderstvo i odlučnost, kao i reorganizaciju delovanja, i operativnih i finansijskih strategija na državnom, regionalnom i međunarodnom nivou", kazao je, prenela je Fena. 

On je podsetio da je BiH zemlja čije su stotine hiljada građana iskusile tragediju izgona iz vlastitih domova, zbog čega ovom pitanju pridaje veliki značaj te je izrazio nadu da će obaveze koje su države članice preuzele u okviru Agende 2030 imati istinski učinak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )