FOTO: Screenshot

Muzičar i frontmen grupe “Riblja čorba” Borisav Bora Đorđević, koji je juče preminuo u 72. godini, za svoj prvi i jedini album koji je na njegovom imenu, imao je izdavača u Bijeljini.

Kako je potvrđeno InfoBijeljini, izdavač tog albuma je nekadašnji bijeljinski SIM Radio, a razlog zbog kojeg je taj album bio isključivo na Đorđevićevo ime, a ne ime grupe “Riblja čorba”, leži u jednoj javnoj tajni iz prošlosti.

Taj album, naziva “Njihovi dani”,  snimili su članovi “Riblje čorbe”, a Đorđević je odlučio da album izda u svoje ime, jer su pjesme kritikovale režim bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković. 

Album je objavljen u Republici Srpskoj preko SIM radija Bijeljina, kako bi se izbjegla politička cenzura u SRJ.

A strana albuma nosi naziv “Njagovi dani”, a strana B “Njani dani”, koja se odnosi na Mirjanu Marković. Na omotu albuma, koji su dizajnirali Jugoslav Vlahović i Boban Ristić, nalaze se siluete Miloševića i Markovićeve.

Pjesme sa albuma nosile su zaista “škakljive” nazive, kao što su “Diktator”, “Seljačine”, “Zabela” itd.

Album su producirali Bora Đorđević, Miša Aleksić, Milan Popović i Vlada Barjaktarević.

Đorđević je, inače, nerijetko javno isticao da nije bio među simpatizerima Slobodana Miloševića, a u prilog tome je napisao i brojne pjesme među kojima je i "Baba Jula", koja je izašla na spomenutom albumu koji je izdat u Bijeljini, a tu pjesmu je posvetio Miri Marković.

Zbog ove numere, kako je Đorđević svojevremeno tvrdio, Milošević je unajmio čovjeka da ga likvidira, te je grupa nije pjevala na svojim koncertima.

Roker je rekao i da je Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića, navodno pobjesnio kad je čuo pjesmu “Riblje čorbe” u jednom klubu u Moskvi.

“Poslije svega što sam radio, jedino odbijam da pjevam pjesmu 'Baba Jula', koja govori o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću, mada znam da su mog prijatelja angažovali da me rokne. On je vojni invalid kog je Udba angažovala da mi se približi i da me ubije. Tek poslije deset godina mi je sve priznao. To nije jedini slučaj. Jedan čovjek iz 'crvenih beretki' mi je u kafani rekao: 'Znaš da je trebalo da te roknem, ali nije mi se dalo, bio si mi simpatičan'”, pričao je svojevremeno Đorđević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )