FOTO: null

Jedinicama Oružanih snaga BiH stigla je instrukcija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH kojom je naloženo prikupljanje podataka o vojnicima koji su glasali na referendumu o 9. januaru kao Danu Republike.

Istraga o navodnoj odgovornosti vojnika koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali na referendumu pokrenuta je na inicijativu predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Sifeta Podžića. On tvrdi da su vojnici izlaskom na referendum, održan 25. septembra, prekršili Ustav BiH.

Iako je zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Boris Jerinić rekao da je lično naredio da svi vojnici koji žele mogu izađi na referendum i da time nije povrijeđen nijedan član Zakona o Oružanim snagama BiH niti Ustav BiH, istraga je ipak pokrenuta.

Izvor "Glasa Srpske" iz Oružanih snaga BiH je rekao da su inspektori u jedinicama počeli da prikupljaju podatke o vojnicima da bi bili sankcionisani oni koji su glasali na referendumu.

- Dio te akcije ide zvanično, a postoje i interne instrukcije o podnošenju anonimnih prijava protiv onih koji su glasali na referendumu - rekao je naš sagovornik.

Do izjave generalnog inspektora Enesa Husejnovića nismo uspjeli da dođemo, a iz Ministarstva odbrane BiH nije stigao odgovor na postavljena pitanja.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da kažnjavanje vojnika forsira Podžić i da Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH nisu smjeli popustiti pod tim pritiskom.

- Podžićeva namjera je da na taj način iz Oružanih snaga ukloni srpsku komponentu. Izlazak vojnika na referendum ni po čemu nije problematičan, niti su time prekršili zakon i Ustav kao što tvrde - kaže Majkićeva.

Osim ispitivanja navodne odgovornosti vojnika zbog izlaska na referendum, formirana je i posebna radna grupa od pripadnika Zajedničke komande i Operativne komande iz Sarajeva i Banjaluke, koja treba da se bavi nagomilanim problemima u Oružanim snagama.

- Ta grupa raspolaže informacijama o svim negativnostima. Sastajaćemo se dva puta sedmično i pokušati da stanemo u kraj nezakonitostima. Sve je eskaliralo nakon naredbe o prikupljanju podataka o onima koji su glasali na referendumu - rekao je naš sagovornik blizak Oružanim snagama.

Čistačica postala kuvarica

Jedna od nezakonitosti čije rasvjetljavanje će tražiti novoformirana grupa u Oružanim snagama BiH je i zapošljavanje čistačice na mjesto kuvara u kasarni u Travniku.

- Ona sedam godina radi kao čistačica. Odjednom se neko sjetio da je zaposli kao kuvaricu, a glavna preporuka joj je to što je tokom rata bila pripadnik Armije RBiH. Sada se još samo čeka na saglasnost komandanta - kaže naš sagovornik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )