FOTO: null

Zašto izbori u BiH liče na špansku seriju bez kraja i konca? Ni manje zemlje, ni komplikovanijeg izbornog sistema, ocjene su posle konferencije u Sarajevu koju su organizovale nevladine organizacije

Moglo bi se reći - ni manje zemlje, ni komplikovanijeg izbornog sistema, ocjene su posle konferencije u Sarajevu koju je organizovala koalicija šest nevladinih organizacija, a gdje se razgovaralo o rokovima i izbornom kalendaru, biračkim odborima i tehničkom unapređenju izbornog procesa.

- BiH je zemlja gdje izborni proces traje punih 180 dana, zbog čega je najduži u svijetu. Birački odbori su politizovani i postoji niz potrebnih tehničkih unapređenja - rekao je, obraćajući se učesnicima konferencije, direktor koalicije Dario Jovanović.

Predstavnicima političkih subjekata u Parlamentu BiH koji donose zakone i u oblasti izbornog zakonodavstva, nevladinom sektoru, te predstavnicima Centralne izborne komisije, ambasada stranih zemalja u BiH i drugim gostima predstavljeni su rezultati nestranačkog nadgledanja poslednjih izbora u oktobru. Takođe, i preporuke za unapređenje izbornog procesa.

Među njima je prijedlog da se izborni proces skrati na 120 dana i da barem predsednike biračkih odbora biraju nestranačke ličnosti. Potrebno je, zaključak je konferencije, i tehničko unapređenje procesa glasanja uvođenjem providnih glasačkih kutija, kao i skraćenje visine glasačkih kabina.

Kako je naglašeno na konferenciji u Sarajevu, koalicija se ne bavi političkim preporukama, jer one u BiH zahtjevaju širok nivo konsenzusa, odnosno dogovora političkih subjekata.

ČLANICE

Koaliciju koja je u BiH pandan CeSID-u u Srbiji i GONG-u u Hrvatskoj, čine centri civilnih inicijativa, "Perpetum mobile", "Don", "Munja", "Forum građana" i Centar za građansku saradnju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )