FOTO: Glas Srpske

Prebrojavanjem glasačkih listića, dospjelih poštom, i glasova prikupljenih izvan redovnih biračkih mjesta, privodi se kraju izborni proces u BiH. Većih promjena nije bilo, a uglavnom je povećana prednost Dodika, Cvijanovićeve i SNSD-a, u odnosu na ostale kandidate.

U trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik povećao je prednost u odnosu na Mladena Ivanića, i ona sada iznosi oko 76 000 glasova. Kada je riječ o glasovima iz inostranstva, Dodik je dobio blizu 4 800 glasova više od Ivanića, a oko stotinu glasova više dobio je i prebrojavanjem prikupljenih glasova u odsustvu, mobilnih timova i DKP-a.

Kada je riječ o izboru za predsjednika Republike Srpske, i tu je kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović povećala prednost u odnosu na glavnog protivkandidata, Vukotu Govedaricu. Trenutno ima oko 34 i po hiljade glasova više. Cvijanovićeva je, takođe, osvojila oko 5000 glasova više prebrojavnjem i glasova pristiglih poštom i izvan biračkih mjesta, a veliki broj glasova poštom osvojili su i Ramiz Salkić i Josip Jerković, koji će najvjerovatnije biti novi potpredsjednici Srpske.

Ubjedljivo najviše glasova poštom u izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH dobio je SNSD, nešto više od 9000, a na drugom mjestu je SDA, koja je osvojila blizu 4500 glasova. Slijede za tim SDP, SDS, DNS i PDP, ali to nije bitnije uticalo na konačni zbir, po kojem je SNSD ukupno osvovjio blizu 40 odsto glasova.

Najviše glasova SNSD je osvojio i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a taj trend zadržan je nakon prebrojavanja naknadno pristiglih glasova. SNSD je poštom dobio novih oko 6000 glasova, a odmah iza njih su Kolaicija Zajedno za BiH sa 4 i po i Proevropski blok, sa blizu 3000 glasova. Oko dvije hiljade glasova dobili su SDS, socijalisti i DNS, a PDP duplo manje od toga. Kao i u prethodnim slučajevima, ni u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovi glasovi neće bitnije uticati na konačni raspored snaga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )