FOTO: null

Novi, treći po redu javni konkurs za izbor predsjednika i članova Republičke izborne komisije (RIK) biće raspisan iduće sedmice nakon što su prethodni pokušaji propali jer Bošnjaci i Hrvati nisu konkurisali za mjesta koja im pripadaju.

Višemjesečna saga o novom sazivu RIK-a počela je još u aprilu kada je raspisan prvi konkurs za izbor novih članova, ali je on poništen u junu. Drugi konkurs objavljen je krajem avgusta, ali i on je završio neslavno nakon što na ovosedmičnoj sjednici Narodne skupštine RS predloženi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova. Predsjednik parlamentarne Komisije za izbor i imenovanje Radovan Vuković potvrdio je da će konkurs biti raspisan polovinom iduće sedmice nakon što Aleksandar Radeta, Dubravko Maunić, Željka Kosjerin, Slobodan Softić, Slađan Škrbić, Bojan Džajić i Zvjezdana Đurić nisu dobili dovoljan broj glasova poslanika.

RIK ima predsjednika i šest članova koji treba da budu iz tri konstitutivna naroda i ostalih sa mandatom od sedam godina. Problem se javio kada su se i na drugi konkurs javili samo Srbi. Tokom skupštinske rasprave na to su ukazali i predstavnici Bošnjaka, ali su ih poslanici SNSD-a podsjetili da su tražili od njih da pronađu predstavnike svog naroda i da konkurišu kako bi komisija mogla da profunkcioniše.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković kazao je da se stiče utisak da ima i skrivenih namjera i da nekim ljudima ne odgovara da budu izabrani članovi RIK-a, jer neke poslove iz domena referenduma obavlja upravo ta komisija.

- Vjerovatno vođeni time da smo imali referendum 25. septembra, neki su odlučili da sabotirajući izbor u RIK-u na neki način može to da se zaustavi. Imam svjedoke iz drugog naroda da smo ponudili kolegama iz koalicije "Domovina" da usmjere predstavnike njihovog naroda da se prijave na konkurs. Nisu to uradili, ne znam zbog čega, ali je nekorektno da pojedinci kažu da nisu znali za konkurs - rekao je Višković.

Da je Narodna skupština prihvatila predloženi sastav komisije, kaže Višković, sigurno bi bio osporen u Vijeću naroda RS i vjerovatno došao u Ustavni sud RS, čime bi se procedura razvukla do marta ili aprila.

- Ovako možemo već na idućoj sjednici da biramo novi saziv RIK-a, ali ovog puta ćemo se potruditi da u okviru skupštinske većine nađemo i pripadnike druga dva naroda - rekao je Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i član koalicije "Domovina" Senad Bratić kaže da je problem nastao još prije dvije godine kada su njihovi članovi ostali bez dogovorenog mjesta u Komisiji za izbor i imenovanje Narodne skupštine.

- Zbog toga nismo u prilici da pravovremeno pratimo konkurse i sugerišemo ljudima sa terena da se prijave. Nije da se pravdamo. Ovo pitanje je bilo aktuelno ljetos, a tada se počelo i sa izbornom kampanjom i to je tako prošlo. Nismo sugerisali, niko se nije na kraju prijavio i nije se mogla ispoštovati nacionalna struktura. Ne želimo biti kočnica i gledaćemo da se sada jave kvalitetni ljudi - rekao je Bratić.

Uslovi

Kandidati za članove RIK-a moraju da, osim opštih, ispunjavaju i posebne uslove. To su visoka stručna sprema, odnosno završen pravni fakultet, radno iskustvo od najmanje pet godina i iskustvo u sprovođenju izbora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )