FOTO: null

Gradska izborna komisija u Bijeljini pozvala je danas sve političke stranke, udruženja građana i građane da učestvuju na izborima za članove Savjeta mjesnih zajednica u gradu koji će biti održani 29. marta.

Na izborni dan, u nedjelju, građani će moći da glasaju od 8.00 do 16.00 časova. 

Skupština grada Bijeljina je amandmanom na Odluku o raspisivanju izbora odložila do daljeg izbore u Mjesnoj zajednici Dvorovi, zbog čega u ovom naselju neće biti izbora 29. marta. 

Izbore za savjete mjesnih zajednica provode Gradska izborna komisija i birački odbori. 

U obavještenju Gradske izborne komisije se navodi da kandidate za članove Savjeta mjesnih zajednica mogu predlagati sve političke stranke koje imaju opštinski odbor ili drugi vid organizacije na području Bijeljine, udruženja građana koja djeluju u gradu i grupe građana kao ovlašćeni predlagači. 

Kao grupe građana mogu se pojaviti najmanje 30 birača sa prebivalištem na području mjesne zajednice koja ima do hiljadu registrovanih birača, najmanje 50 birača u mjesnim zajednicama koje imaju između 1.000 i 5.000 registrovanih birača, te najmanje 70 birača uslučaju da mjesna zajednica ima između 5.000 i 10.000 registovanih birača. 

Iz Gradske izborne komisije navode da predlagači predlažu najviše onoliko kandidata koliko se bira članova savjeta za tu mjesnu zajednicu, a predloženi kandidati moraju da budu upisani u Centralni birački spisak i da imaju prebivalište na području mjesne zajednice za čiji se savjet kandiduju. 

Prilikom predlaganja kandidata ovlašćeni predlagači moraju voditi računa o ravnopravnoj polnoj zastupljenosti, tako da je jedan od polova zastupljen najmanje 40 odsto na kandidatskoj listi, kao i o teritorijalnoj zastupljenosti mjesne zajednice. 

Zahtjev predlagača za ovjeru kandidatskih listi podnosi se zajedno sa listom kandidata, kandidatskim obrazcem i izjavom kandidata o prihvatanju kandidature na propisanim obrazcima a rok za predaju je 4. mart do 16.00 časova. 

Prilikom predaje zahtjeva za ovjeru kandidatskih listi ovlašćeni predlagači mogu dostaviti Gradskoj izbornoj komisiji Bijeljina i prijedloge za kandidate za članove biračkih odbora. 

Ovlašćeni predlagači mogu predložiti po jednog člana biračkog odbora i njegovog zamjenika za provođenje izbora u mjesnoj zajednici u kojoj su podnijeli kandidatsku listu za izbor članova savjeta mjesne zajednice. 

Članovi biračkih odbora moraju biti upisani u Centralni birački spisak mjesne zajednice za koju se predlažu za imenovanje. 

Prijedlozi za imenovanje za člana biračkog odbora podnose se Gradskoj izbornoj komisiji uz svojeručno potpisanu izjavu o poštovanju tajnosti glasanja predloženog člana biračkog odbora, na propisanom obrascu. 

Rok za predaju prijedloga za imenovanje za člana biračkog odbora je 4. mart do 16.00 časova. 

Uputstvo o organizovanju i provođenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice i drugi relevantni propisi, te Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica Grada Bijeljina, kao i svi potrebni obrasci mogu se preuzeti na veb stranici Grada Bijeljina. 

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 055/211-930. 

Iz gradske izborne komisije podsjećaju da je Skupština grada Bijeljina donijela odluku o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica na sjednici 6. februara, a ova odluka stupa na snagu 17. februara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )