FOTO: null

BIJELJINA, ZVORNIK – U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održano drugo pripremno ročište po tužbi litvanske „Ukio bankas“ iz Kaunasa koja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju potražuje iznos od 155.226.433 KM.

Advokat Aleksandar Sajić, koji zastupa u ovom predmetu litvansku „Ukio bankas“ ostao je kod tužbenog zahtjeva sa pripremnog ročišta od 6. oktobra da se ekonomsko vještačenje u sporu povjeri stalnom sudskom vještaku iz banjaluke Čedomiru Spasojeviću, jer dobro govori engleski jezik na kojem je napisan i dio dokumentacije.

Punomoćnik tužene Fabrike glinice „Birač“ advkat Risto Kojić zatražio je od suda rok od osam dana kako bi se izjasnili o predloženom sudskom vještaku.

Sudija Božana Gužvić predložila je da se dvije strane u sporu dogovore oko izbora sudskog vještaka, kao i o troškovima vještačenja. Dogovoreno je da se u ovom sporu održi još jedno pripremno ročište, koje je zakazano za 6. april.

Nakon održanog ročišta advokat Aleksandar Sajić nije želio komentarisati današnje ročište, izjavivši da se „ništa bitno nije ni desilo“, dok je advokat Risto Kojić iz Beograda, punomoćnik FG „Birač“ rekao da treba sačetati da se završi pripremno ročište, kada će izaći u javnost sa konkretnijim podacima. On je rekao da je danas preuranjeno davati bilo kakve izjave.

Sonja Rubež, takođe punomoćnik Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i pravnik u zvorničkoj „Alumini“ istakla je da tužena strana ima „strategiju svoje odbrane“, te da još uvijek ne želi ništa iznositi u javnost.

„Kada usaglasimo stav oko izbora vještaka, njemu će biti dostupni svi ugovori i sve odluke, odnosno tokovi novca u FG „Birač“. Nismo se protivili prijedlogu tužioca da se obavi vještačenje u ovom sporu. Vjerujemo da će sudski vještak utvrditi stvarno stanje ponuđene dokumentacije, stanje na žiro – računima, protok novca i sve drugo što je bitno. Nalaz vještaka treba da ponudi odgovore na sve ono što i mi tvrdimo u svojoj odbrani“.

Sonja Rubež kaže da FG „Birač“ u stečaju sve vrijeme tvrdi da sredstva nisu uplaćena na račun ovog preduzeća.

„Predali smo materijalne dokaze, biće izabran sudski vještak i nadamo se da će istina biti utvrđena. Vještak će u toku vještačenja utvrditi sve finansijske transakcije. Ugovora o kreditima je bilo više, bilo je više i poslovnih sporazuma. Sve ćemo to ostaviti za glavnu raspravu“.

Sonja Rubež kaže da je ovo jako težak sudski spor, obiman i komlikovan, te da će ovaj spor zahtijevati veliki trud, kako od suda i vještaka, tako i od stranaka u sporu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )