FOTO: null

Republika Srpska ima cijeli sistem mjera pronatalitetne politke od kojih će se ove godine intenzivirati populaciona edukacija kako bi kod najšireg kruga stanovništva stvorili svijest o neophodnosti povećanog rađanja, izjavio je danas demograf Stevo Pašali

"Osim niske stope rađanja, sve je izraženije i starenje stanovništva i to su problemi sa kojima se moramo što prije hvatati u koštac, jer kasnije možemo biti i izuzetno bogati ali neće imati više ko da rađa", rekao je Pašalić na javnoj tribini o izazovima i dilemama savremene porodice koja je održana u Bijeljini. 

Prema njegovim riječima, pozitivniji primjeri u Srpskoj su Bijeljina i Banjaluka, ali Han Pijesak i Kalinovik imaju izumiranje stanovništva. 

"Demografski razvoj je u cjelini vrlo nepovoljan, imamo konstatntno smanjivanje broja stanovnika i moraju se hitno preduzimati sistemske mjere u populacionoj politici da se to stanje donekle ublaži", ocijenio je Pašalić. 

Stručnjak iz Fonda za dječiju zaštitu Jovanka Vuković rekla je novinarima da u Republici Srpskoj pravo na dječiji dodatak ostvaruje 22.000 porodica. 

Prema njenim riječima, porodica je definitivno u krizi u svim oblastima i neophodno je da se ona jača direktnim mjerama podrške, ali i zapošljavanjem mladih i edukacijom o reproduktivnom zdravlju. 

Javnu tribinu je povodom Svjetskog dana porodice, 15. maja, organizovalo gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti i Udruženje građana "Porodični krug". 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u obraćanju učesnicima tribine rekao da je porodica osnov svakog društva i budućnost opstanka društva, države, naroda i nacije i da je lokalna zajednica spremna i želi da podrži sve što je neophodno za očuvanje porodice. 

Prema njegovim riječima, gradska uprava podržava porodicu kroz podršku Centru za socijalni rad, čiji je budžet od četiri miliona maraka uglavnom usmjeren na pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe, ali i kroz podršku za obrazovanje, sport i kulturu mladih, kao i finansijsku pomoć porodicama za vantjelesnu oplodnju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )