FOTO: null

Rasvjetljavanje pljački, krađa, prevara i ostalih imovinskih delikata, koji su zabilježeni na području Bijeljine i ostalih gradova koje pokriva bijeljinski CJB, izazov je sa kojim se ovdašnja policija tokom prošle godine s lakoćom izborila.

Na području koje pokriva CJB Bijeljina prošle godine prijavljeno je 608 krivičnih djela protiv imovine, što je za oko 12 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

U tom segmentu podneseno je 558 izvještaja protiv 440 lica, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosio je oko 64 odsto.

To je za portal InfoBijeljina potvrđeno iz CJB Bijeljina, odakle su precizirali da je prošle godine evidentirano 12 razbojništava, čiji je koeficijent rasvijetljenosti iznosio oko 84%. 

Pronađeni nakon pljačke 50.000 KM

Pljačka sa najvećom materijalnom štetom prošle godine registrovana je na području Policijske stanice Lopare. Riječ je o razbojništvu nad G.J, a koje je policija ekspresno rasvijetlila.

Naime, u mjestu Jablanica, opština Lopare, 9. decembra 2016. godine u 18.40 časova je razbojnik, uz upotrebu fizičke snage i nanoseći povrede G.J. iz Lopara, od nje istrgnuo torbicu u kojoj se nalazilo oko 50.000 KM, a zatim pobjegao.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije CJB Bijeljina su odmah zasukali rukave i došli do operativnih saznanja o mogućim izvršiocima, koji su potom kriminalistički obrađeni. Istragom je pljačka rasvijetljena i pronađena je veća količina ukradenog novca. 

Policajci su, uz izvještaj o počinjenom razbojništvu, lica M.K. i V.K. predali u nadležnost i na dalje postupanje Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini. 

Drske krađe u režiji "komšija"

U bijeljinskom Centru javne bezbjednosti navode da su sve češći izvršioci krivičnih djela na području grada Bijeljine državljani Srbije.

"Najčešće su evidentirani kao izvršioci krivičnih djela protiv imovine na štetu fizičkih i pravnih lica", navela je Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Tokom protekle godine na području grada Bijeljina evidentirano je više grupa i pojedinaca koja su izvršila krivična djela. 

Obično to čine na drzak način i to najčešće kroz proputovanje, s obzirom da Bijeljina graniči sa Srbijom. Tome svjedoči niz primjera. 

Upadali u kancelarije, odnosili novčanike

Primjera radi, nadležnom tužilaštvu pripadnici Policijske stanice Bijeljina prijavili su lica iz Valjeva koja su na području Bijeljine izvršila više krađa. 

Prijavljena lica su ulazila u službene prostorije u državnim i privatnim ustanovama, te koristeći odsustvo službenika iz kancelarije krala novčanike. 

"Lica su vršeći krivična djela na ovakav način pričinila materijalnu štetu oštećenim u iznosu većem od 2.000 KM. Ova lica su povratnici u izvršenju djela s obzirom da su na isti ovakav način vršili djela na području Srbije", kazali su za InfoBijeljina iz policije.

Djevojka sa nožem brzo otkrivena

Nadležnom tužilaštvu prijaljena je i Beograđanka K.T. koja je osumnjičena za pljačku trgovine, odakle je ukrala novac.

"Dvadesetogodišnja djevojka krivično djelo je izvršila uz pretnju upotrebe noža. Zahvaljujući saradnji sa građanima i brzoj reakciji policije, u izuzetno kratkom roku rasvijetljeno je ovo krivično djelo", navela je Simojlovićeva.

Skupe žvake na meti lopova

Takođe, kako nam je potvrđeno, G.M. iz Pančeva osumnjičen je za krađe po tržnim centrima u Bijeljini, i on je iz samo jedne radnje ukrao 19 paketa žvakaćih guma, a čija vrednost prelazi iznos od 550 KM. 

Nadalje, on je krao i razne vrste alkoholnih pića i akcizne robe, suhomesnatih proizvoda, gardarobe i slično.          

Muškarac krao maskare

Iz policije izdvajaju da je isti taj muškarac iz jedne kozmetičke radnje, koja posluje u sklopu tržnog centra u Bijeljini, ukrao 106 maskara, 17 parfema, te veću količinu ostale kozmetičke robe, čime je pričinio metrijalnu štetu u iznosu većem od 4.200 KM.

Prevarila bolesnu ženu

Zapažene rezultate imali su i pripadnici Policijske stanice Ugljevik, koji su nadležnom tužilaštvu dostavili izvještaj protiv D.T, koja ima državljanstvo Srbije, kao i Crne Gore, a koju sumnjiče za prevaru.

Naime, prijavljena je od novembra 2015. godine do marta prošle godine, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, iskoristila oštećenu iz Ugljevika. "Obećala je da će posredstvom svojih rodbinskih veza na jednoj od medicinskih ustanova u Beogradu ubrzati operaciju koja je oštećenoj neophodna", rekli su iz policije.

Prijavljena D.T. je od oštećene na ime avansa za materijal koji je neophodan za operaciju uzela 2.000 evra, za šta joj je dostavila upit da je uplaćen depozit za koji je utvrđeno da nije - validan. 

"Dio novca, odnosno 1.000 evra, vraćen je oštećenoj, dok je ostatak novca prijavljena zadržala za sebe, čime je oštećenu dovela u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica, a sebi pričinila materijalnu korist", kazali su iz policije.

Policija vas savjetuje: Kako da se zaštitite

Iz CJB Bijeljina napominju da su, zahvaljujući brzom, taktičkom i operativnom radu, sva ova djela rasjetljena u izuzetno kratkom vremenskom periodu, a njihovi izvršioci prijavljeni nadležnom tužilaštvu.

S obzirom da su mete napada najčešće pravna lica, iz policije preporučiju neke od mehanizama zaštite:

- postavljanje video nadzora u prodajnim objektima

- ugrađivanje alarmnih sistema na ulazima odnosno izlazima

- u slučaju uočavanja sumnjivog lica, obratiti pažnju na njegov opis, način oblačenja i druge karakteristike pogodne za pronalazak i identifikovanje

- u slučaju uočavanja nasilnog oštećenja sistema zaštite (pokidane žice na kameri, razbijen objektiv na kameri, kvar sistema za automatsko zaključavanje i slično) odmah o tome obavijestiti najbližu policijsku stanicu.

Broj na koji možete tražiti pomoć

Iz policije apeluju na građane da povedu računa o zaštiti svoje imovine, kao i da prijave policiji kretanje sumnjivih i nepoznatih lica ili vozila, naročito u naseljima i ulicama gdje je očigledno mala frekvencija kretanja lica i vozila.

Pozivaju vas i da sva sumnjiva kretanja i ponašanja prijavite policiji na broj 122, koji je besplatan.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )