FOTO: InfoBijeljina.com

Novac koji je prošle godine iznesen iz BiH mjeri se u milijardama, a najčešće iznošena valuta su evri, švajcarske franke i hrvatske kune, pokazuju zvanični podaci.

Ratko Kovačević, portarol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je za portal InfoBijeljina da novac uglavnom iznose banke, a povremeno i fizička lica.

"Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni su da to prijave carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u Bosni i Hercegovini", kaže Kovačević.

Kako je dodao, vlade Republike Srpske i Federacije BiH donijele su odluke kojima se mijenjaju postojeći propisi koji regulišu iznošenje i unošenje efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i vrijednosnih papira.

RAST PRIHODA OD INDIREKTNIH PORAZA U BiH Kovačević: “Ekonomska aktivnost je  pojačana” - Srpskainfo

"Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prijelazima od carinskih služnenika, ili preuzeti sa internet stranice www.uino.gov.ba. Na poleđni obrasca za prijavu gotovine navedeno je detaljno uputstvo kako se popunjava. Nakon popunjavanja obrasca on se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je izvršio prijavu gotovine, čekova ili drugih vrijednosnih papira", kaže Kovačević.

Fizička lica u putničkom prometu sa inostranstvom preko graničnog prelaza mogu prenijeti iznos gotovine veći od 10.000 evra, ali uz predočenje odobrenja Ministarstva finansija Republike Srpske ili Ministarstva finansija Federacije BiH.

Podaci o iznosu novca iz Bosne i Hercegovine za 2019. godinu prikazani su u tabeli:

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )