FOTO: null

U akciji "Trezor" pohapšena banda razbojnika koja je godinama harala Srpskom. Uhapšena još petorica, trojica u bjekstvu

Pripadnici MUP RS uhapsili su petoricu osumnjičenih da su zajedno sa još osam osoba izvršili 11 teških krivičnih dela, među kojima su pljačke banaka i pošta "teške" oko dva miliona maraka.

U MUP RS navode da su u ponedeljak ujutro uhapšeni Siniša Straživuk, Jovica Karać, Tomislav Knežević, Miloš Mrđan i Radenko Žutić. Pet osumnjičenih već se nalazi na izdržavanju zatvorskih kazni i to Milan Reljić, Đorđe Ćulum, Slaviša Ćulum, Aljoša Galić i Vojislav Šešum, dok su Neven Božičić, Dejan Došen i Vinko Knežević u bekstvu i za njima će biti raspisane poternice.

- Akcijom "Trezor" rasvetljen je niz razbojništava i krivičnih dela izazivanja opšte opasnosti, počinjenih od 2004. do 2011. godine, među kojima je pljačka 1.035.230 KM iz Komercijalne banke u Banjaluci, kao i razbojništvo nad zaštitarskom agencijom "Alfa sekjuriti" iz 2010. godine kad je ukradeno 572.000 KM - rekao je Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Akciju je sprovela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa CJB Banjaluka i Tužilaštvom Srpske.

- Nakon formiranja, Uprava je preuzela sve nerasvetljene predmete koji se odnose na teška krvična dela. Istragom smo došli do podataka da postoji organizovana kriminalna grupa koju čini najmanje 15 osoba od kojih je pet sada uhapšeno, pet je već na izdržavanju kazne, a tri su u bekstvu. Izvršeni su pretresi na sedam lokacija i tom prilikom pronađeno je oružje, eksplozivne materije i sredstva za izvršenje krivičnih dela - rekao je Ilić.

U policiji navode da je rasvetljena pljačka Tržnog centra "Tropik" u Prijedoru iz 2004. godine kad je ukradeno 81.590 KM. Znaju se i detalji pljačke Nove banjalučke banke u Prijedoru (18.238 KM) i Banjaluci (35.188 KM), Gospodarske banke u Banjaluci (2.500 KM), novca Pošta Srpske od zaštitarske agencije "Centurion" (229.854 KM), Rajfajzen banke u Dervišima (3.468 KM) i transporta novca agencije "Alfa sekjuriti" (572.857 KM). Zbog pljačke 1.035.230 KM Komercijalne banke u Banjaluci ranije su osuđeni Milan Reljić na osam i Aljoša Galić na šest godina zatvora. Dva učesnika pljačke tada su bila nepoznata, a za to se sada terete Tomislav Knežević i Siniša Straživuk, protiv koga optužnica ranije nije bila potvrđena zbog nedostatka dokaza.

IZAZIVANjE OPŠTE OPASNOSTI

OSIM oružanih pljački, akcijom "Trezor" rasvetljena su i izazivanja opšte opasnosti u kafe baru "Kings" (2008. godine), podmetanje eksplozivne naprave pod vozilo Milenke Vučen (2009. godine) i aktiviranje ručne bombe ispred kafića "Sakers" (2009. godine).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )