FOTO: null

BEOGRAD - Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je Srni da je general Ratko Mladić, koji je tokom današnjeg izricanja presude u Haškom tribunalu uzviknuo "sve je to laž" obavezao Srbe da se, bez obz

On je dodao da presuda sama po sebi nije iznenađenje i da je sud njom okončao misiju zbog koje je osnovan - da se osveti Srbima. 

"To je osveta Srbima što su htjeli da ostanu na svojim imanjima, na svojim zemljama", rekao je Ivanišević. 

On je ukazao da ni jedan argument srpske strane nije prihvaćen, a argumenti su brojni. 

"Ja sam završio i u štampi je knjiga o Sarajevu gdje dokazujem da nije bilo granatiranja civilnih ciljeva u tom gradu. Nismo gađali džamije, pumpe, škole, već isključivo vojne objekte muslimanskih jedinica. Nijedan zločin koji se pripisuje Srbima u Sarajevu nije dokazan. Sve je to besmisleno", istakao je Ivanišević. 

On je naglasio da trenutno radi i na rukopisu "Omča oko srpskog vrata ili Srebrenica u čeljustima neistine" koja će još jednom oboriti ono što je Hag danas izrekao u presudi generalu Mladiću. 

"Kad god nekog uzmu na nišan i kada hoće da se obračunaju sa nekim narodima, oni vas optuže za nešto što nikada niste imali. Optuživali su neke za atomske bombe, proizvodnju bojnih otrova, diktaturu... izmisle način. Tako su nama već stavili omču oko vrata za navodni genocid u Srebrenici i pitanje kada će oceniti da treba ponovo nama da dušu okreću", rekao je on. 

Ivanišević je naglasio da će intenzivno raditi na tome da dokaže da u Srebrenici nije bilo ni jedne civilne žrtve. 

"Nije bilo ni jednog zločina. Više zločina je bilo po ovim terorističkim napadima u Parizu i Londonu nego u Srebrenici u julu 1995. godine. Bukvalno ih nije bilo. Srpski vojnici su došli kroz sela, ponašali su se viteški. Gledaćemo da te činjenice još jednom pokažemo. Najgore je to što oni nijednu činjenicu koja ide Srbima u korist ne objavljuju", rekao je on. 

Ivanišević je podsjetio da je prvi dokument koji su Srbi uputili međunarodnim institucijama bio upravo onaj o zločinima nad Srbima u Srebrenici 1992. godine. 

"Tada su dobili prvi Memorandum srpske Vlade o srpskim žrtvama i o Srebrenici. Srebrenicom je počelo, Srebrenicom je trajalo, sa Srebrenicom žele da okončaju, ali neće okončati u svoju korist u to sam siguran", poručio je Ivanišević. 

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. 

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribunala kojim predsjedava Alfons Ori, a članovi su Kristof Flige i Bakone Moloto. 

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )