FOTO: null

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da odluku o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije mogu doneti samo državne institucije, a ne "neke paralelne institucije"

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras da odluku o podnošenju zahteva da se pokrene revizija presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid mogu doneti samo državne institucije, a ne "neke paralelne institucije".

"Ustav ove zemlje kaže da odluku mogu doneti samo institucije BiH, a kada je u pitanju tužba, samo Predsedništvo BiH. Očekujemo da se bošnjački predstavnici vrate u institucionalno delovanje", kazao je Ivanić posle sastanka s predstavnicima Saveza za promene u zajedničkim institucijama BiH.

On je kazao da je dva puta pokušao da zakaže sednicu Predsedništva BiH o pitanju pokretanja revizije presude, dodavši da će pokušati sazvati i treću sednicu Predsedništva BiH.

Ivanić smatra, međutim, da je sazivanje sednice Predsedništva BiH "bespotrebno", jer su "neki odlučili delovati vaninstitucionalno", alludirajući na bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića i njegovu Stranku demokratske akcije, navodeći da je za sutra zakazan sastanak nevladinih organizacija s bošnjačkim predznakom, na kojem će biti doneta konačna odluka o predaji zahteva za reviziju presude.

"Pažljivo ćemo pratiti odluke koje se donose i ako se one budu donosile paralelno, srpski predstavnici će naći način kako da reaguju, a to ne bi bilo dobro. Bošnjački političari ruše ustavni poredak BiH", naglasio je Ivanić.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić rekao je da je na delu "ustavna kriza" i da bošnjačke stranke nisu prihvatile da se odloži sednica parlamenta BiH dok se smiri politička situacija.

"U petak neke nevladine organizacije treba da odluče da li će BiH uložiti zahtev za reviziju, a ne Predsedništvo BiH koje je zaduženo za predstavljanje BiH i spoljnu politku. Ukoliko se bude išlo tim putem, doći će do ustavne krize, koja nas sve može dovesti u nepredvidivu situaciju", istakao je Bosić.

Prema njegovim rečima, kriza je veštački napravljenja da se skrene pažnja sa katastrofalne ekonomske situacije.

"Odvlače nas u 90-te godine. Niko neće imati koristi od toga. Ovde se ne radi o zaštiti žrtava rata niti istini, već o pokušaju političkih elita da na prošlosti dođu do podrške na sledećim izborima", naveo je Bosić.

U Predsedništvu BiH danas su se sastali i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i agent tužbe BiH protiv Srbije Sakib Softić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )