FOTO: null

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je u svoje lično ime uputio pismo Ban Ki Munu, generalnom sekretaru UN-a i ambasadorima država-članicama Vijeća sigurnosti, apelirajući na njih da odustanu od izglasavanja Rezolucije o Srebrenici.

Razlog za ovaj svoj čin Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci obrazložio time što Predsjedništvo BiH ne može postići konsenzus po ovom pitanju.

"Mislim da je ova rezolucije poslužila da se prilike u BiH u poptunosti promijene. Mi smo do unazad 15 dana imali pozitivnu priču u evropskom putu, Izjavu Predsjedništva jednoglasno potvrđenu u Parlamentu, dobili Sporazum o stablizaciji i pridruživanju, počeli smo razgovarati o evropskom putu i evropskim procesima, ali onda se desilo nekoliko događaja koji su BiH vratili unazad", rekao je Ivanić.

Zbog svega toga, zaključio je, danas više niko ne govori o budućnosti, svi govore o prošlosti.

"Društvo je potpuno podijeljeno povodom predstojećih događaja i 20. godina obilježavanja Sreberenice. Jedni snažno podržavaju rezoluciju, drugi je snažno osporavaju, a treći su indiferentni i evridentno je da postoje negativne posljedice cijele ove priče", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

Ivanić se osvrnuo i na beogradski sastanak Milorada Dodika, predsjednika RS, sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, predsjednikom i premijerom Srbije, ističući da ga može komentirati "sada nakon što je prošao Vidovdan".

Ivanić je rekao da ne razumije šta su Nikolić i Dodik htjeli konferencijom u Beogradu, te da prevashodno ne razumije Nikolića, ali i da je očekivao "da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi spoljna politika u BiH, jer se odluke donose konsenzusom".

"Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovdje ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču", naglasio je Ivanić.

On je dodao kako bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, vidio da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno prije njega".

"Posebno ne razumijem Dodika, jer taj dan smo imali dogovor da ovo pismo zajedno potpišemo i za to smo imali podršku dijela ambasadora ozbiljnih zemalja, a i Dodik je pristao na to", rekao je Ivanić, zaključivći kako ne razumije "šta je Dodiku trebao takav beogradski događaj".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )